השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    ניתוח חניכיים

    ניווט מהיר

    מחלות חניכיים מהוות את הסיבה העיקרית לאובדן שיניים בקרב אנשים מעל גיל 40, למרות שניתן לאבחן מחלות חניכיים גם בקרב צעירים יותר, ואף בקרב ילדים. מלבד היותה פוגעת פגיעה מעשית חמורה באחיזת השן בחניכיים, מה שמשפיע על יציבות השיניים בחלל הפה, למחלת החניכיים גם השפעה על האסתטיות של הפה, אשר מתבטאת בריח רע ואובדן שיניים.
    באופן כללי החניכיים נחשבות בריאות כאשר מתקיימת הרמוניה בין הגוף לבין החיידקים המצויים בכיסי החניכיים. כאשר ישנה יציאה מאיזון במערך החיידקים בפה, הגוף יתגונן באמצעות תגובה דלקתית, וכך מתפתחת דלקת חניכיים.
    בשלביה הראשונים, הסימפטומים של מחלת החניכיים כמעט ואינם מורגשים, וכוללים נפיחות ואדמומיות קלה באזור חניכיים. בשלב הזה של מחלת החניכיים הנזק הינו הפיך, וניתן לטפל בו באמצעות טיפול שמרניים כגון הקצעת שורשים, הקפדה על היגיינת הפה וניקיון יעיל של השיניים וביקור תכוף אצל שיננית בכדי לסלק את האבנית המצטברת על השיניים.

    במידה ולא מטפלים במחלת החניכיים בשלביה הראשונים, המחלה תמשיך להתקדם ותפתח סימפטומים מובהקים יותר כגון: ריח לא נעים מהפה, נסיגה ממשית של החניכיים ,היווצרות רווחים בין השיניים וניידות של שיניים . בהמשך, עם התקדמות המחלה, ייגרם נזק פונקציונלי לשיניים והן יאבדו מיציבותן ומאחיזתן, עד לנפילה ואובדן שיניים מחלל הפה.

    בשלבים מתקדמים של מחלת חניכיים אם כן ישנה פגיעה בעצם אשר אוחזת את השיניים. שלב ניתוחי החנכייים מגיעה במתרה לתקן את הפגם אשר נוצר ממחת החניכיים ומתבצע בשלב בו החנכייים הן ללא סימני דלקת או דימום. 

    מהם הסימנים למחלת חניכיים?

    למי שאינו בקיא בתחום, קל להתבלבל בין דלקת חניכיים לבין מחלת חניכיים שהיא כאמור מצב מתקדם וחמור יתר. הדרך הטובה ביותר להבין ממה אתם סובלים היא כמובן להגיע לאבחון אצל מומחה לרפואת חניכיים, אך הנה כמה נורות אזהרה שיעזרו לכם להבין אם הגיע הזמן לפנות לטיפול:

    נפיחות ודימום – הסימן הבולט ביותר לדלקת או למחלת חניכיים יהיה חניכיים אדומות ונפוחות, שלעיתים גם מדממות בעת הצחצוח או במצבים אחרים לאורך היום.

    ניידות של השיניים – מחלת חניכיים עלולה לגרום להרס של העצמות התומכות בשיניים, מה שעלול לגרום לתזוזה של השיניים, לקשיים באכילה ולרגישות בעת הלעיסה.

    ריח רע מהפה – אם אתם סובלים מריח רע בפה שלא עובר גם אחרי צחצוח השיניים או לעיסת מסטיק, ייתכן כי המצב נגרם כתוצאה מהדלקת המתקדמת שבחלל הפה.

    נסיגת חניכייםמחלת חניכיים גורמת להרס הדרגתי של רקמות החניכיים, מה שבא לידי ביטוי גם ברגישות מוגברת באכילה או בשתייה של מזונות חמים או קרים מאוד.

    טעם מתכתי בפה – הדלקת בפה גורמת גם להפרשות מוגלתיות אשר עלולות לייצר טעם רע בפה שמזכיר טעם של מתכת או של דם.

    בכל מקרה שבו אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים האלו, מומלץ להגיע בהקדם לטיפול אצל פריודונט. זכרו כי כל עיכוב עלול להחמיר את הבעיה ולהצריך טיפולים כואבים יותר בהמשך הדרך.

    בעיות חניכיים שכיחות

    ישנם כמה סוגים בולטים של בעיות חניכיים. לעיתים קשה להבדיל ביניהם וניתן לעשות זאת בעזרת גורם מקצועי כמו פריודונט או רופא שיניים. אלו הבעיות המרכזיות שמאיימות על האזור הכל כך רגיש וחיוני הזה בפה שלנו:

    דלקות חניכיים

    דלקת בחניכיים היא כאמור בעיה נפוצה ומוכרת מאוד, שרבים סובלים ממנה ולעיתים כלל לא מודעים לכך. הדרך הטובה ביותר לגלות אם אתם סובלים מדלקת היא להביט בגוון של החניכיים ובהרכב שלהן – חניכיים בריאות הן ורודות וצמודות לשיניים. חניכיים שסובלות מדלקת הן נפוחות יותר, אדומות ולעיתים גם מדממות. דלקת עלולה גם לגרום ל"כיסים" – מרווחים קטנים בין השיניים לחניכיים, שבהם מצטברים חיידקים ואבנית.

    דלקת ברוב המקרים לא מצריכה ניתוח וניתן להיפטר ממנה באמצעות ניקוי עמוק אצל השיננית וטיפולים נקודתיים אצל רופא השיניים שכאמור אינם כירורגיים. עם זאת, כשמתעלמים מהבעיה היא עלולה להחמיר ואף לגרום לאובדן של שיניים.

    נסיגת חניכיים

    כפי שהשם מרמז, נסיגת חניכיים (רצסיה) היא מצב שבו החניכיים שתומכות בשיניים נסוגות לאחור וחושפות את שורש השן. במקרים מסוימים התהליך הזה כולל גם הרס של העצמות הקטנות שתומכות בשיניים, מה שמגביר משמעותית את הסיכון לאובדן שיניים.

    הגורם המרכזי לנסיגת חניכיים הוא מחלת חניכיים שמובילה לפגיעה חמורה ברקמות שתומכות בשיניים. עם זאת, ישנם גם גורמים נוספים שעלולים להוביל לנסיגה הזאת או להחמיר את הבעיה, לרבות צחצוח שיניים אגרסיבי מדי, גירוד של החניכיים עם הציפורניים או עם עט, יישור שיניים, הצטברות אבנית בחניכיים וכן עישון. גם שימוש בתותבות שאינן מתאימות או ביצוע פירסינג בשפה עלולים לגרום לנסיגה או להחמיר אותה.

    שיניים רופפות

    אם אתם מרגישים שהשיניים שלכם מתחילות להתנדנד מעט בתוך הפה, ייתכן כי אתם סובלים ממחלת חניכיים. המחלה גורמת כאמור להרס של הרקמות החיוניות שתומכות בשיניים ומחזיקות אותן במקום. הסימן הראשוני והבולט ביותר לכך הוא תנודות קלות של השיניים בתוך הפה ולכן כשאתם חשים בבעיה הזאת חשוב לפנות בהקדם לאבחון ולטיפול אצל מומחה לרפואת חניכיים.

    טיפול ביתי מומלץ בבעיות חניכיים

    הצעד החשוב ביותר במלחמה במחלות חניכיים הוא כמובן להגיע בהקדם לאבחון במרפאה כדי להתאים את הטיפול שיציל את השיניים שלכם. עם זאת, ישנם כמה דברים חיוניים שתוכלו לעשות בעצמכם כדי לשפר את ההיגיינה הדנטלית שלכם ולהילחם במלחמה:

    שטיפה במי מלח

    מלח הוא חומר חיטוי טבעי ועוצמתי ביותר שיכול לעזור להפחית את הדלקת ולקצר את זמן ההחלמה. מחקר מ-2016 מצא כי שטיפת הפה עם מי מלח היא דרך יעילה לתמיכה בטיפול במחלות חניכיים. המלח גם מסייע להפחית כאב, לשפר את ריח הפה ואפילו להסיר שאריות מזון שנותרו בין השיניים. כדי לעשות זאת נכון הוסיפו חצי כפית מלח לכוס של מים פושרים, ערבבו ושטפו את הפה למשך 30 שניות. חזרו על הפעולה פעמיים או שלוש במהלך היום.

    שימוש באנטיביוטיקה

    כל מצב של דלקת בגוף נגרם כתוצאה מהצטברות של חיידקים וכך גם במקרה של דלקת או מחלת חניכיים. שימוש באנטיביוטיקה הוא כלי יעיל להפחתת הדלקת, אך חשוב ליטול את התרופה רק בהמלצת הרופא המטפל וכמובן תוך ליווי צמוד שלו.

    מי פה – קורסודיל

    קורסודיל היא תמיסה לשטיפת הפה שמכילה חומר בשם כלורהקסידין. זהו חומר שנמצא יעיל בשורה של מחקרים בהפחתת הדלקת בחניכיים ולכן הוא בהחלט כלי יעיל לשיפור בריאות החניכיים. חשוב לזכור כי שטיפות פה המכילות 0.12% של כלורהקסידין אינן מיועדות לשימוש קבוע, אלא לתקופה של שבוע עד עשרה ימים. זאת מכיוון שהן עלולות במצבים מסוימים להכתים את השיניים. ישנם גם תכשירים עם כלורהקסידין בריכוז של פחות מ-0.2% שבהם ניתן להשתמש בכל יום ללא חשש.

    סוגי ניתוחי חניכיים

    ניתוחי חניכיים מחולקים לשני סוגים עיקריים:
    • ניתוחים הכוללים השתלת עצם וחומרים המעודדים בניית עצם. בעבר, בוצעו ניתוחים אלה בשיטה המסורתית בכדי להסיר את הרקמה הנגועה ולנקות את האזורים בהם ישנה הצטברות חיידקים. בזכות התקדמות טכנולוגיות ופיתוח חומרים ניתן כיום לבצע ניתוחים לשם בנייה מחדש של הרקמות התומכות בשיניים. בעזרת הטכנולוגיות החדשות כגון אמדוגן, השתלת חומרי עצם שונים ושימוש במיקרוסקופ דנטלי, ניתן להציל שיניים שבעבר היו נחשבות לאבודות.
    • ניתוחים הכוללים עיצוב של העצם בלבד.

    לא כל סוג ניתוח וחומר מתאימים לכל מקרה, וחשוב להתאים את הניתוח והחומרים בהתאם לצורך על פימצב השיניים, מצב העצם ובהתאם לנתונים הספציפיים של אותו אדם.

    מה צריך לדעת לפני ניתוח חניכיים?

    אנשים מייחסים חשיבות רבה לשמירה על שיניים לבנות ונקיות – אך שוכחים כי החניכיים שתומכות בהן ומחזיקות אותם חשובות לא פחות אם רוצים לשמור על חיוך אסתטי ובעיקר בריא לאורך זמן. אנשים רבים חיים כיום עם דלקת חניכיים ברמה כזו או אחרת. בהיעדר טיפול, הדלקת יכולה להחמיר ולהפוך למחלת חניכיים שלעיתים אף מחייבת ניתוח.

    כאשר אתם סובלים ממצב של דלקת ללא פגיעה בעצמות שתומכות בשיניים, במקרים רבים ניתן להוביל לשיפור המצב באמצעות ניקוי עמוק אצל שיננית, שיפור ההיגיינה האורלית וטיפולים פשוטים יחסית במרפאת השיניים. במקרים שבהם מדובר במחלת חניכיים מתקדמת, לעיתים יהיה צורך בניתוח לתיקון המצב ולמניעת אובדן שיניים.

    כיצד מתבצע ניתוח השתלת עצם?

    ניתוח החניכיים מתבצע בשלושה שלבים. 

    בשלב הראשון מרדימים הרדמה מקומית את האזור אותו עומדים לנתח. לאחר שהאזור מורדם, מסיטים את החניכיים עד לגילוי שורשי השיניים והעצם, וחשיפת הרקמה החולה.
    בשלב השני, מסירים את הרקמה הדלקתית אשר התפתחה ומסלקים את האבנית ואת המשקעים החיידקיים שהצטברו סביב ועל גבי השיניים. לאחר מכן בוחנים את מתאר העצם ומשתמשים בחומרים לבנייה מחודשת של העצם.

    בשלב השלישי  והאחרון הרופא תופר את החניכיים חזרה למקומם

    במהלך ניתוח חניכיים בו יש לבצע גם השתלת עצם, ניתן להשתמש בעצם ממקור עצמי אשר תילקח מאזור אחר בחלל הפה, או בחומרים אחרים אשר משמשים כחומר מילוי בלבד, לעיתים מבוצע שימוש בחומר אשר מגרה את בניית העצם וחידוש הרקמות. להשתלת עצם ממקור עצמי יתרון עצום, שכן היא מאפשרת את יכולת הריפוי האופטימלית ביותר. יחד עם זאת ישנה פגיעה נוספת בפה, מהאזור ממנו נלקחת העצם. על מנת לבצע השתלת עצם, לפני החדרת החומר לאזור הפגוע, הרופא מנקה היטב את שורש השן, ולאחר מכן סוגר את החניכיים מעל האזור. 

    בשנים האחרונות נעשה שימוש גובר במיקרוסקופ דנטלי אשר מאפשר ראיה טובה יותר של הנגע והדפקט הגרמי יחד עם אזורי חתך קטנים יותר וההזזה מינימלית יותר של החנכייים. בנוסף שימוש במיקרוסקופ דנטלי מאשפר שימוש בתפרים דקים עד בלתי נראים אשר מביאים לריפוי מהיר יותר ולפחות צורך בימי חופש מהעבודה.

    כיום הטכנולוגיה מתפתחת לכיוון  פיתוח חומרים מעודדי התחדשות רקמות טבעיות.

    התאוששות , החלמה ותוצאות ניתוחי חניכיים

    לאחר הטיפול, וכבכול טיפול שיניים המשלב הרדמה, יש להימנע מאכילה ושתייה למשך שעתיים.
    לאחר חלוף השפעת ההרדמה ייתכן ויהיו כאבים באזור המנותח, בעיקר ב – 24 שעות הראשונות לאחר הניתוח. כשבוע לאחר הניתוח, בביקורת אצל רופא השיניים יוסרו התפרים. כעבור שישה חודשים, אפשר יהיה לבחון את תוצאות ההשתלה.

    מה לעשות אחרי ניתוח חניכיים?

    מידת ההצלחה של הניתוח תלויה במיומנות של הרופא המטפל אך גם במידת הרצינות שלכם ובמוכנות שלכם לבצע פעולות שיסייעו לשמור על השיניים והחניכיים. הנה כמה מהדגשים שתידרשו להקפיד עליהם לאחר הניתוח:

    ייתכן כי עם התפוגגות ההרדמה המקומית תסבלו מכאבים מקומיים בפה. לכן יש להצטייד במשככי כאבים וכן ליטול אנטיביוטיקה בהתאם להמלצת הרופא כדי להפחית את הסיכון לזיהום. מומלץ גם להצטייד בקרח ולהניח אותו על הלחי כדי להפחית את הנפיחות.

    ביום שלאחר הניתוח יש לאכול מזונות קרים ורכים ולהימנע משתייה ומאכילה של מזונות ומשקאות חמים. כמו כן, יש להימנע מעישון, מפעילות גופנית מאומצת ומשהייה במקומות חמים מאוד. ביום הזה מומלץ להפחית בשטיפת הפה, ביריקה או בגרגור כדי להימנע משיבוש של תהליך קרישת הדם.

    אם מתרחש דימום מאזור הניתוח, יש לספוג את הדם באמצעות גזה למשך עשר דקות ולבחון אם הדימום מתחדש. במידה והדימום חוזר – יש לשוב ולספוג אותו באמצעות הגזה. אם לאחר ארבעה ניסיונות כאלו הדימום לא עוצר – יש להיוועץ עם המרפאה בהקדם.  

    סיכונים בניתוח החניכיים

    כמו בכל ניתוח בו מבצעים הרדמה מקומית, קיים סיכון לרגישות יתר, אלרגיה לתרופת ההרדמה. במקרים מאוד נדירים עלולה להיות תגובה של ירידת לחץ דם.
    זיהום – בניתוח החניכיים לרוב הפצע בחניכיים הינו שטחי ומטופל באופן מקומי, אך במקרים נדירים עלול פצע הניצוח להתפתח לזיהום משמעותי יותר, אשר יצריך פתיחה מחדש של החניכיים והסרת הפסולת החיידקית שהצטברה כתוצאה מהזיהום.
    דימום מקומי כתוצאה מהטראומה המקומית ברקמה המנותחת, במהלך 24 שעות לאחר הניתוח, הינו שגרתי וצפוי, במקרים נדירים הדימום יימשך שבועות לאחר הניתוח והמטופל יזדקק לניקוז במידה והדימום משמעותי.
    ניתוח החניכיים המתבצע באמצעות מכשור עדין וחד בחללים צרים עשוי להוות סיכון לפגיעה עצבית, וכן קיימת התכנות לרגישות לשינוי טמפרטורה באכילת מזונות קרים וחמים עקב חשיפת שורשי השיניים.
    כמובן, שמומחה החניכיים מחויב לידע את המטופל בכל הסיכונים האפשריים הקיימים בניתוח עוד קודם לביצועו.

    מיהו המומחה המבצע את ניתוחי החניכיים?

    מומחה החניכיים, הפריודונט, הוא רופא השיניים בעל המומחיות לבצע את ניתוחי החניכיים.
    למומחה למחלות חניכיים, אשר עבר התמחות בפריודונטיה, הוא בעל הניסיון והידע המקצועי אשר מקנה לו את היכולת לאבחן את מצב החניכיים של מטופלים הסובלים מבעיות ומחלות בחניכיים, באופן מקצועי ומדויק, ובהתאם לכך להמליץ על ניתוח חניכיים בהתאם לאבחנה.

    הוראות להתנהגות אחר ניתוח חניכיים

    על מנת להשיג תוצאה אופטימלית ולמקסם את תוצאות הניתוח, ובכדי להפחית הישנות מחלות חניכיים בעתיד, מומלץ להקפיד על היגיינת הפה והשניים באופן קבוע, על פי הנחיות הרופא המטפל.
    בכל מקרה של דימום משמעותי, עליית חום, כאבים חזקים מאוד שאינם עוברים עם משככי כאבים, יש לפנות מיד לרופא החניכיים.

    שאלות ותשובות

    למה לצפות בהחלמה מניתוח חניכיים?

    ההחלמה מניתוח חניכיים מהווה חלק חיוני ביותר בתהליך ומשפיעה גם על התוצאות שלו. בתקופת ההחלמה חשוב לעקוב בקפידה אחר הוראות הרופא המטפל – ליטול אנטיביוטיקה, להימנע מאכילה או משתייה של מזונות חמים מאוד וכן להימנע משטיפת הפה או מצחצוח השיניים בימי ההחלמה הראשונים. לאחר הניתוח ייתכן כי יורגשו גם כאבים מסוימים בחלל הפה ולכן חשוב להיות ערוכים ולהיעזר במשככי כאבים במידת הצורך.

    כמה זמן נמשך ניתוח חניכיים?

    משך הניתוח תלוי בצורך הרפואי ובמצב הרפואי הייחודי של המטופל. בדרך כלל ניתוחי חניכיים סטנדרטיים עשויים לקחת כשעתיים. במקרים מסוימים יהיה צורך במפגש נוסף במרפאה להשלמת הטיפול.

    האם אסבול מנפיחות אחרי ניתוח חניכיים?

    נפיחות היא תופעת לוואי טבעית של ניתוחי חניכיים והיא צפויה לחלוף כעבור בין 7 ל-10 ימים לאחר הניתוח. אם הבעיה לא חולפת אחרי שבועיים או יותר – יש להיוועץ עם הרופא המטפל.

    מהם תופעות הלוואי בניתוח חניכיים?

    לאחר הניתוח צפויים להופיע כאבים מקומיים בחלל הפה וכן נפיחות או דימום. כל אלו עלולים לגרום גם לטעם מתכתי בפה וכן לחולשה כללית. התופעות האלו צפויות לחלוף מעצמן אחרי כמה ימים. אם הן לא חולפות לאחר כשבועיים מומלץ להיוועץ עם הצוות הרפואי.

    האם צריך להגיע שוב להוצאת תפרים לאחר ניתוח חניכיים?

    אם נעשה שימוש בתפרים במהלך הניתוח, ברוב המקרים תידרשו להגיע לביקור נוסף במרפאה על מנת להסירם בתום תקופה של בין שבוע לעשרה ימים. יש לשים לב להנחיות הרופא המטפל בהקשר הזה.

    האם אסבול מדימום אחרי ניתוח חניכיים?

    דימום מאזור הניתוח עלול להתרחש במהלך תקופת ההחלמה. במקרה כזה יש לספוג את הדם באמצעות גזה למשך עשר דקות. אם הדימום לא מפסיק יש לשוב ולבצע את הפעולה הזאת. אם אחרי כמה ניסיונות כאלו הדימום נמשך – יש לפנות למרפאת השיניים או לחדר המיון במקרים חמורים.

    מהן ההנחיות לאחר ניתוח חניכיים?

    לאחר הניתוח יש לעקוב במדויק אחר הוראות הרופא כדי לשפר את תוצאות הטיפול. בימים הראשונים תידרשו ליטל אנטיביוטיקה, להימנע מפעילות גופנית מאומצת וכן להשתדל שלא לשטוף את הפה, לירוק או לצחצח שיניים. בנוסף מומלץ בימים הראשונים לאכול מזונות רכים וקרים ולהימנע ממזונות ומשקאות חמים.

    מהו המחיר של ניתוח חניכיים?

    ישנם כמה סוגים של ניתוחי חניכיים והמחיר שלהם נקבע על פי הצורך הייחודי של המטופל וחומרת הבעיה. מחירם של הניתוחים האלו בדרך כלל עומד על אלפי שקלים.

    האם נשים בהיריון וילדים יכולים לבצע ניתוח חניכיים?

    בתקופת ההיריון נעדיף לדחות ביצוע של ניתוחי חניכיים ונבצע אותם רק במקרים חמורים ומתקדמים של מחלת חניכיים, כאשר קיים נזק ממשי לאובדן השיניים. בקרב ילדים ניתן לבצע ניתוח חניכיים, אך נעדיף לבצע אותו רק כאשר כל האפשרויות האחרות לשיפור המצב נוסו וכשלו.

    ניתוחי חניכיים – מחירים

    קיים מגוון רחב של ניתוחי חניכיים והטיפול שיבוצע נתפר בהתאם לצרכים של המטופל והמצב הדנטלי הייחודי שלו. המחיר תלוי בסוג הניתוח הנבחר, במידת המורכבות שלו ובמספר המפגשים במרפאה שיידרשו לצורך השלמתו. בדרך כלל עלותם של ניתוחים כאלו מסתכמת בכמה אלפי שקלים. לאחר הייעוץ במרפאה והבנת הצורך שלכם נוכל גם לגבש הצעה מדויקת ומפורטת יותר.

     ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    המרפאה ברחובות מורכבת מרופאים ומומחים בשלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.

    מאמרים נוספים בנושא טיפולי חניכיים

    ד"ר גיא לוי

    מומחה לרפואת חניכיים