השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    9 גורמים נפוצים למחלת חניכיים

    מחלות חניכיים (פריודונטיטיס), הן מחלות זיהומיות הנגרמות על ידי חיידקים, והן פוגעות והורסות את מנגנון האחיזה והתמיכה של השיניים. מחלות החניכיים  שכיחות מאוד בקרב האוכלוסייה, ולמרות שהן בעיקר נפוצות בגיל המבוגר, הן ועשויות להתחיל בגיל הילדות, בדרך כלל בשנות העשרה.

    מחלת החניכיים פוגעות ברקמות אשר תומכות בשן. החניכיים מתנתקות מהשן, סיבי החיבור בין השן לעצם נהרסים, כתוצאה מכך עצם השורש נספגת, וללא טיפול מתאים ובזמן עלולה מחלת החניכיים לגרום לאובדן השיניים.

    הסוד למניעת מחלות חניכיים

    פלאק

    הגורם העיקרי למחלות חניכיים הוא הרובד החיידקי הנצמד לשן – הוא הפלאק. היגיינת פה וטכניקת צחצוח שיניים לקויה, וחוסר בניקוי שאריות המזון בין השיניים על ידי חוט דנטלי ועזרים לניקוי מרווחי השיניים, מאפשרים לחיידקים להצטבר בחלל הפה, והם יוצרים את שכבת הפלאק. כאשר הפלאק אינו מטופל ומוסר, הוא מתקשה, מסתייד והופך לאבנית.  

    בנוסף לכך, קיימים פרמטרים נוספים המהווים גורמי סיכון להיווצרות מחלות חניכיים, גורמים משניים, והיכרות עימם והימנעות מחלקם, עשויה להפחית את הסיכוי לחלות במחלת חניכיים, ולהגדיל סיכוי לשיניים וחניכיים בריאות.

    שינויים הורמונאליים 


    במהלך היריון, גיל ההתבגרות, גיל המעבר ועוד, מתרחשים שינויים הורמונאליים הגורמים לחניכיים להפוך רגישות יותר וחשופות יותר להיווצרות והתפתחות מחלות חניכיים.

    מחלות

    המשפיעות על מערכת החיסון, כגון סרטן, איידס, ולאחרונה עולה ממחקרים שמחלות סיסטמיות כגון מחלות לב, נשימה, סוכרת, מהוות גורם משפיע על היווצרות מחלות חניכיים.

    נטילת תרופות 

    ישנן תרופות המשפיעות באופן ישיר על החניכיים, וגורמות להגדלה משמעותית שלהן, עובדה ההופכת אותן לרגישות יותר וחשופות להתפתחות מחלות חניכיים.  בנוסף, לתרופות מסוימות עלולות להיות תופעות לוואי המשפיעות על ייצור הרוק וזרימתו בחלל הפה, תופעה הגורמת ליובש בפה, אשר כשלעצמו מהווה קרקע פורייה להתפתחות והתפשטות חיידקים. למטופלים אשר נוטלים תרופות אשר להן אחת מההשפעות שלעיל,  מומלץ להקפיד הקפדה יתרה על היגיינת החניכיים והשיניים, ולהיות תחת טיפול וביקורת לעיתים קרובות של פריודונט.

    עישון 

    מלבד ההשפעה ההרסנית של העישון על תאי מערכת החיסון שלנו הנלחמים בחיידקים, ופגיעה כללית בבקרת הגוף על תהליכים דלקתיים,  הוא גורם לזרימת דם מופחתת לאזור החניכיים, פוגע בתפקודם התקין של רקמות החניכיים, ומעלה את רגישות הפה לזיהומים, ובכך מעלה את ההסתברות להתפתחות והתקדמות מחלות חניכיים.

    הרגלי היגיינה לקויים

    אי צחצוח שיניים או צחצוח שיניים אגרסיבי וחוסר הקפדה ושימוש בחוט דנטאלי, מגדילים את הסיכוי להצטברות רובד חיידקים ואבנית בשיניים. שמירה על היגיינת הפה, מונעת ומאטה יצירת שכבת הפלאק, ובכך מצמצמת את התפתחות מחלות חניכיים.

    תורשה ונטייה גנטית 

    כיום ידוע כי למחלות חניכיים, כמו למחלות נוספות אחרות, יש קשר לגנים מסוימים אשר חלק מהאוכלוסייה נושאים אותם, ולהם סיכויים גבוהים יותר לחלות במחלות חניכיים. שילוב של נשאות לאחד הגנים הללו, וגורם משני נוסף להיווצרות מחלות חניכיים, כגון: עישון או מחלה סיסטמית, עלולים להביא להתפתחות מחלת חניכיים הרסנית. איתור גנטי שיעלה את המודעות לסיכון לחלות במחלת חניכיים ונקיטת פעולות מניעה, בהתייעצות עם רופא מומחה למחלות חניכיים, יפחיתו וימנעו מחלות חניכיים הרסניות.

    מחסור ברכיבים תזונתיים 

    מחקרים מעידים כי מטופלים בעלי מחלות חניכיים כרוניות, הינם בעלי רמות נמוכות של ויטמין סי, די, בי, סידן וחומצות שומן אומגה 3. חשיבות הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה, עשירה בוויטמינים, ודלה בסוכרים ובפחמימות משמעותית גם עבור שמירה על בריאות כללית, וגם על בריאות הפה והחניכיים.

    שיניים לא ישרות

    בפה בו השיניים לא ישרות, אלא מסובבות או עקומות, קיימים רווחים גדולים, אשר מהווים קרקע פורייה להצטברות חיידקים והיווצרות פלאק, אשר כאמור הינו הגורם העיקרי להתפתחות מחלות חניכיים. באזורים בהם קיימים מרווחים גדולים בין השיניים, יש להקפיד הקפדה יתרה על היגיינת הפה, לצחצח באופן מתאים ולהשתמש בחוט דנטלי ועזרים לניקוי בין השיניים לסילוק שאריות מזון, על פי הדרכה של רופא השיניים.