השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    שן כלואה

    השיניים שלנו בוקעות פעמיים – פעם אחת בגיל הינקות הרי הן שיני החלב, ופעם שנייה בילדות הרי הן השיניים הקבועות. בדרך כלל התהליך פשוט ובסופו אנחנו נותרים עם קשת שיניים מלאה, ישרה ונאה. אבל במקרים מסוימים שן יכולה להישאר כלואה ולא לבקוע' “להיתקע” בתוך עצם הלסת באופן מלא או חלקי ולגרום לשלל בעיות . מה היא שן כלואה ולמה היא נשארת בתוך הלסת ולא בוקעת? מהן שיני בינה כלואות? למה חשוב לטפל בשן כלואה ומה הטיפול?

    למה שן נותרת "כלואה" ולא בוקעת?

    השיניים הקבועות שלנו בוקעות למקומן הסופי עד גיל 12 לכל המאוחר. שן נחשבת כלואה כאשר היא טרם בקעה עד גיל 9, במקרה של הניבים עד גיל 12. בנוסף, שיני בינה (2 בכל לסת וסך הכל 4) בוקעות עד שנות העשרים המוקדמות ואם טרם בקעו לאחר מכן הן נחשבות לכלואות. הסיבות לשן כלואה מגוונות וכוללות בין השאר:

    • נטייה גנטית תורשתית לשיניים כלואות
    • השן נמצאת במיקום או עמדה לא תקינים
    • שיניים עודפות או חלביות שלא נשרו בזמן
    • מצבים פתולוגיים שונים כמו מורסות בלסת וציסטות (נדיר).

    שן כלואה בילדים

    בקיעת השיניים הקבועות מתרחשת בסביבות גיל 7 אצל ילדים. שיני החלב נושרות והשיניים הקבועות מתחילות לבקוע ולהתמקם במקומן הקבוע בקשת השיניים. כאשר שן לא בקעה בזמן ונראה כי היא לא תבקע בקרוב או בכלל היא תחשב ככלואה ויש לטפל בה. הסיבה בדרך כלל היא כי השיניים הסמוכות מפריעות לבקיעה תקינה בשל מנח לא נכון, שיניים עודפות ומבנה לסת-שן הדורש תיקון. הטיפול במקרים אלו הוא אורתודונטי – יישור שיניים.

    שיני בינה כלואות במבוגרים

    שיני הבינה שלנו הן האחרונות לצמוח, הן בוקעות עד שנות ה-20 המוקדמות. אך שלא כמו יתר השיניים שלרוב בוקעות ללא קושי או בעיה מיוחדת, שן בינה כלואה היא מצב שכיח. הסיבה לשיני בינה כלואות במבוגרים היא העובדה שפעמים רבות אין די מקום בקשת השיניים לבקיעה מלאה ונכונה, התוצאה היא בקיעה חלקית או שן כלואה לחלוטין בתוך עצם הלסת.

    למה חשוב לטפל בשן כלואה ומה הטיפול?

    עבור ילדים עם שן כלואה, הטיפול הוא אורתודונטי. הרופא יבצע פעולות כמו "משיכת" שן למקומה הנכון, טיפול בשיניים עודפות ויצירת קשת שיניים ישרה ונאה בעזרת גשר לשיניים. הסיבה לטיפול היא אסתטית ופונקציונלית – שן כלואה שלא צמחה משאירה רווח בקשת השיניים שמפריע ללעיסה, דיבור ויכול להשפיע על האסתטיקה הכללית של החיוך. טיפל מוקדם בשן כלואה בילדים תאפשר לחסוך מן הילד אי נוחות בחברה, תעזור לשמור על קשת שיניים יפה וישרה וכמובן על הבריאות הכללית של כל השיניים וחלל הפה.

    במבוגרים עם שיני בינה כלואות הטיפול תלוי בתסמינים המופיעים בעקבות השם הכלואה. אם השן לא גורמת לתזוזה של השן הסמוכה, לא סובלת מדלקות או מורסות ניתן להשאיר אותה במקומה. אך הצרה עם שיניים כלואות היא שהן נוטות לסבול מבעיות כמו עששת מוגברת, דלקות חניכיים ואפילו ציסטות ומורסות. במקרה בו השן גורמת לבעיות הטיפול המקובל הוא עקירתה. שלא כמו שיניים אחרות, כאן אין צורך בהחלפת השן שנעקרה בשתל לשיניים.

    איך מבצעים עקירה של שן כלואה? איך להתכונן להליך?

    עקירת שן היא פרוצדורה פשוטה בדרך כלל שמבוצעת על ידי רופאי שיניים כלליים עשרות פעמים בשנה. אך עקירה של שן כלואה יכולה להיעשות על ידי כירורג דנטלי בלבד מכיוון שנדרש להוציא את השן מתוך עצם הלסת לאחר ביצוע חתך בחניכיים. לפני ההליך, יש לעשות צילומי שיניים נרחבים כולל צילום פנורמי ולעיתים אפילו CT. המטרה היא לאפשר לרופא לתכנן את העקירה מבלי לערב עצבים וכלי דם העוברים סמוך לשיניים האחוריות.

    עקירת שן בינה כלואה היא הליך כירורגי הנעשה בהרדמה מקומית (ניתן בשילוב גז צחוק). אין צורך להיות בצום מלא, מומלץ לאכול ארוחה קלה כשעתיים לפני ולשתות הרבה מים. מעשנים יתבקשו להפסיק לפחות שבועיים לפני ולא לחזור לעשן לפחות שבועיים לאחר העקירה מחשש לסיבוכים המאפיינים מעשנים בהליכים דנטליים. מעבר לכך לרוב אין צורך באנטיביוטיקה או תרופות או הכנות כלשהן לפני העקירה. ההליך כולו נמשך כשעה ואחריו המטופל משוחרר לביתו למנוחה והחלמה.

    האם ישנן תופעות לוואי לעקירת שן כלואה? סיכונים כלשהם?

    תועות הלוואי של עקירת שן כלואה הן בעיקר כאב ואי נוחות ב-48 השעות הראשונות, נפיחות ואדמומיות. אלו תופעות לוואי טבעיות שחולפות מעצמן גם ללא כל התערבות. מומלץ לקחת חופש מהעבודה ומטלות הבית ליומיים-שלושה ולנוח, להיעזר במשככי כאבים במידת הצורך ובקומפרסים קרים לכרבע שעה בכל פעם כדי להקל על כאב ואי נוחות. מבחינת סיכונים, מדובר בהליך מאוד בטוח במיוחד כאשר הוא נעשה על ידיד כירורג דנטלי מנוסה לאחר בחינה של בדיקות הדמיה. כדי למזער סיכונים כמו זיהום ופגיעה עצבית חשוב מאוד לבחור בכירורג מקצועי העובד במרפאה מצוידת היטב עם ציוד מודרני וחדיש וכמובן לפעול בדיוק לפי הנחיותיו לאחר העקירה (למשל לא לעשן ולא לאכול מוצקים).

    שן כלואה

    האם ניתן למנוע שן כלואה?

    כפי שראינו, הסיבות להופעתן של שיניים כלואות אינן תלויות בפעולה כלשהי. אין דרך למנוע משן בינה למשל להישאר כלואה בתוך עצם הלסת. עם זאת, ישנה חשיבות לטיפול מוקדם בשיניים כלואות, במיוחד בילדים ולן מעקב אחר צמיחת השיניים בגילאים מוקדמים חשוב כל כך. בנוסף, מי שסובל משן בינה כלואה או שן שבקעה חלקית חשוב שיפנה לבדיקה וטיפול לפני הופעתם של תסמיני עששת – כאב, נפיחות ואדמומיות. עקירת שן בינה כלואה לפני שהיא התחילה לגרום לבעיות קל ופשוט יותר ובעל פחות תופעות לוואי.

    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    מרפאת המומחים והרופאים מורכבת מרופאים מומחים משלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.