השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    שיניים תותבות

    פעם, הפתרון היחיד שהיה זמין לחוסר שיניים נרחב הוא שיניים תותבות. התפתחות רפואת השיניים המודרנית הפכה את התותבות לנדירות יחסית ומרבית האנשים בוחרים בהשתלת שיניים במקום. למרות שהשתלת שיניים היא הפתרון המועדף, לתותבות עדיין יש ביקוש. הסיבות לכך הן או בחירה בתותבת בשל יתרונותיה (פרטים בהמשך) או אי התאמה להשתלת שיניים. כדי לעבור השתלת שיניים יש צורך בתנאים פיזיולוגיים מסוימים כמו איכות עצם גבוהה, היעד מחלות רקע כגון סוכרת פעילה וכדומה. מטופלים שאינם מתאימים להשתלת שיניים יכולים בהחלט להיעזר בשיניים תותבות ולקבל קשת שיניים אסתטית ופונקציונלית לא פחות תודות לשיטות התאמה וייצור מודרניות שמבטיחות תותבות איכותיות מאוד.

    סוגי שיניים תותבות

    ישנם כמו סוגים שונים של שיניים תותבות, הבחירה בסוג התותבת תלויה הן בצורך הדנטלי של המטופל והן בניסיונו והמלצתו של רופא השיניים:
    • תותבות זמניות – משמשות מעיין חבישה לאחר עקירות, הן רכות ומאפשרות הסתגלות קלה יותר לתותבות קבועות בהמשך.
    • שיניים תותבות חלקיות – כאשר נותרו מספר שיניים טבעיות, ניתן להתאים את התותבות כך שישלימו את השיניים החסרות בלבד מבלי לעקור שיניים בריאות.
    • תותבות שלמות נשלפות – מחליפות את כל קשת השיניים במלואה.
    • תותבות על גבי שתלים – בעיקר בלסת התחתונה, התותבת מעוגנת על גבי מספר שתלים וכך מבטיחים הן את יציבותה והן שמירה מרבית על צפיפות עצם הלסת.
    • אובטורטור – תותבות המשמשות לסגירת נגעים שנותרו בעקבות הסרת גידולים באזור הצוואר והראש, טראומה, מום מולד וכדומה. אלו אינן נפוצות ומבוצעות בעיקר על ידי כירורג פה ולסת במסגרת שיקומית בבית חולים.

    מה היתרונות של שיניים תותבות?

    לשיניים תותבות מספר יתרונות למשל:
    • אסתטיקה – כיום אפשר להתאים את התותבות בצורה מושלמת למבנה הפנים, הלסתות, קווי המתאר של השפתיים והחיוך של המטופל. התוצאה היא שיפור ניכר בנראות הכללית של הפנים ומראה פנים צעיר יותר.
    • מהירות – מדידה, הכנה והרכבה של שיניים תותבות היא הליך מהיר יחסית לשיקום קבוע על גבי שתלים. ניתן תוך זמן קצר לקבל קשת שיניים אסתטית ופונקציונלית.
    • מחיר – מחירן של שיניים תותבות, גם האיכותיות ביותר נמוך יחסית לשיקום קבוע, במיוחד כאשר מדובר על שיקום חוסר שיניים בשתי הלסתות. מדובר על הפרש מאוד משמעותי, בעוד ששיניים תותבות עולות כמה אלפי שקלים הרי ששיקום של קשת שיניים שלמה יכול לעלות עשרות אלפי שקלים.
    • תיקונים – תיקון תותבות מהיר וזול יותר מתיקון השתלת שיניים שלא הצליחה למשל.
    • טיפול קל וללא כל כאב – השתלת שיניים היא הליך שכרוך באי נוחות ואפילו כאב בעוד שהתאמת תותבות היא מהירה ולא כואבת כלל.

    מה החסרונות של שיניים תותבות?

    למרות שלשיניים תותבות ישנם יתרונות הרי שיש להן גם כמה חסרונות בולטים:
    • ההיבט הפסיכולוגי – שימוש בתותבות עלול להיות קשה עבור אנשים מסוימים, המחשבה על גוף זר בתוך הפה, מחנק, רפלקס הקאה והאסוציאציה של שיניים תותבות עם זיקנה עלולה להיות מכשול של ממש להסתגלות טובה לתותבת. כמו כן, הצורך "להתעסק" עם התותבות, לנקות אותן, להוציא אותן לפני השינה וכדומה עלול להפריע למטופלים מסוימים.
    • פגיעה בחוש הטעם – נפוץ בתותבות עליונות, אינו מחייב אך ישנו אחוז ניכר מן המשמשים בתותבות שחווים זאת.
    • פה יבש – תותבות עלולות לגרום לתסמונת הפה היבש.
    • הסתגלות – מטופלים מסוימים מוצאים קושי רב להסתגל לתותבות ומתקשים לאכול, לחייך ובאופן כללי לפתוח את הפה מחשש ליציאת התותבת. ישנם פתרונות מצוינים לכך בדמות תותבות מעוגנות, שיטות הסתגלות והתאמה של התותבת. אך באופן כללי לרוב מדובר על עניין של זמן עד לתחושת ביטחון בשימוש בתותבות.

    האם ישנה תקופת הסתגלות לשיניים תותבות?

    ישנם אנשים שמסתגלים לתותבות מיד ולא מרגישים כל אי נוחות תודות לאיכות התותבות והתאמה מושלמת לאנטומיה הדנטלית. התאמה זו נעשית על ידי שיטות מדידה מתוחכמות ומבטיחה הסתגלות מהירה. עם זאת, עבור מטופלים מסוימים, לוקח קצת זמן להתרגל לתחושה של התותבת בפה, לאכילה, דיבור וחיוך ללא חשש שהתותבת תצא ממקומה ובאופן כללי להרגיש נוח עם קיומה. במקרים מסוימים יש צורך בהתאמות קטנות כדי לוודא שהתותבת לא משתפשפת ברקמות הרכות בחלל הפה. אם ישנה אי נוחות או תחושת שפשוף מומלץ להגיע למרפאת השיניים לבדיקת העניין והתאמה של התותבת.

    מה עושים אם התותבות נפגעות או נשברות?

    שיניים תותבות באיכות גבוהה שיוצרו על פי אמות מידה מודרניות, מחומרים עמידים ובעזרת טכנולוגיה מתקדמת לא נשברות ולא נפגעות בקלות. אפילו הפלה של התותבות על הרצפה למשל לא אמורה לפגוע בהן. עם זאת, חבלה חזקה או שימוש לא נכון (למשל פתיחת אריזות עם השיניים) עלולים בכל זאת לגרום לנזק לתותבות. במקרה כזה, יש לקחת את התותבות מהר ככל האפשר אל רופא השיניים כדי לבדוק האם ניתן לתקן את הפגם או שמא להזמין תותבות חדשות. אלא אם כן מדובר על נזק משמעותי, את מרבית השיניים התותבות אפשר לתקן בקלות יחסית ובמהירות.

    שיניים תותבות

    איך לשמור על השיניים התותבות?

    כדי לשמור הן על התותבות עצמן והן על היגיינת הפה חשוב מאוד להקפיד על ניקוי השיניים הטבעיות שנותרו והתותבת. את השיניים והחניכיים יש לצחצח כרגיל, פעמיים ביום ועדיף לאחר כל ארוחה. את התותבות יש לשטוף במים לאחר כל ארוחה ובסוף היום להניח בכוס מים פושרים עם טבלית ניקוי. אין להשתמש בתותבות לפעולות כמו פתיחת אריזות עם השיניים, פיתוח גרעינים ומזונות דומים, עדיף לא ללעוס מסטיקים ובאופן כללי יש להשתדל לא להפיל את התותבת למרות עמידותה בבחינת "לא להתגרות בגורל". אם התותבות מתחילות לגלות סימני בלאי חשוב לגשת אל רופא השיניים לניקוי ותחזוקה. שיניים תותבות באיכות גבוהה יכולות לשמש את בעליהן משך שנים רבות ללא צורך בהתאמות חוזרות ונשנות וללא חשש מבלאי מהיר.

    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    מרפאת המומחים והרופאים מורכבת מרופאים מומחים משלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.