כתר דנטאלי הוא מעטפת בצורת שן שבו משתמשים על מנת לכסות את השן הטבעית בצד החיצוני הנראה לעין. כתרים לשיניים מאפשרים לשקם ולחזק את המראה והמבנה של השן לאחר שנגרם לה נזק כלשהו. הכנה של כתרים קבועים לשיניים יכולה לקחת מספר שבועות ועל מנת להגן על השן, רופאי השניים מרכיבים כתר זמני על השיניים הטבעיות. כתר זמני יכול ליפול ויש לדעת כיצד להתנהל על מנת למנוע גרימת נזק נוסף לשיניים.
מדוע צריך כתר זמני?
ניווט מהיר
כתרים לשיניים מגנים ומשקמים את השן והצורך בהם נוצר בגלל סיבות שונות. הצורך בכתר דנטאלי עולה כאשר השיניים חלשות וזקוקות להגנה מפני התפתחות של ריקבון או שבר, במקרים שבהם צריך להחליף שיניים שבורות או שחוקות, במצב שבו מבנה השן קטן מדי אך רופא השיניים צריך להכניס סתימה (הכתר ייצור מבנה גדול ורחב יותר שיאפשר את הכנסת הסתימה) או במידה ומדובר בשן שעברה טיפול שורש. נהוג להשתמש בכתר לשיניים גם במקרים של הרכבת גשר שמשמש ליישור ומילוי המרווחים שבין השיניים או כאשר קיים צורך לכסות שתלים דנטאליים (שהוכנסו על מנת להחליף מחסור בשן). כתר דנטאלי הוא לא רק פונקציונאלי ומשמש גם במקרים שבהם רוצים לשפר את המראה האסתטי של השיניים. תהליך הכנת הכתרים במעבדה מיוחדת מצריך התאמה אישית למבנה הפה והשיניים של המטופל ולכן התהליך יכול לקחת בין שבועיים לחודש. על מנת לתמוך במצב הקיים בשיניים בפה, רופא השיניים יכול להמליץ ולהרכיב כתר זמני על השיניים הטבעיות שיגן עליהן עד אשר ניתן יהיה להרכיב את הכתר הדנטאלי הקבוע.
ממה עשוי כתר זמני?
כתרים זמניים אינם מיועדים לשימוש לטווח הארוך ולכן אופן הייצור שלהם שונה מהאופן שבו מייצרים כתרים דנטאליים קבועים. כתר זמני לרוב עשוי מחומר מתכתי כלשהו או מאקריל. כתר זמני מוצמד אל השיניים הטבעיות תוך שימוש בדבק מיוחד שמיועד למטרה זו בלבד. כתר זמני יכול להיות עשוי גם מפלסטיק ולכן בזמן שהכתר הזמני מורכב יש לנהוג ביתר זהירות בעת לעיסה או צחצוח השיניים. את הכתר הזמני לרוב מסירים בין שבוע לשלושה שבועות (ברגע שהכתר הקבוע מוכן) אך פעמים רבות המטופל נדרש לגשת למרפאת השיניים כיוון שהכתר הזמני נופל ויש להדביקו מחדש. על מנת לנסות ולמנוע את הנפילה של כתר זמני, המטופלים מתבקשים להימנע מלעיסת מסטיק או אכילה של מאכלים דביקים ולנהוג בזהירות כאשר הם מצחצחים את השיניים ומשתמשים בחוט דנטאלי.
כיצד להתנהל עם כתר זמני
שגרת ניקיון הפה צריכה להישמר – המטופל צריך עדיין להקפיד על צחצוח השיניים פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטאלי פעם ביום אך הפעולות צריכות להתבצע בעדינות על מנת למנוע נפילה של הכתר הזמני. המטופל מתבקש להימנע מלעיסה של מאכלים קשים או דביקים כמו אגוזים, תפוחים, קרמל או כל מאכל אחר שיכול להידבק לכתר ולגרום לנפילתו. המטופל מתבקש להימנע גם מצריכת סוכר על מנת למנוע את האפשרות של כניסת הסוכר למרווחים שבין הכתרים הזמניים והתפתחות של עששת. המטופל צריך גם להימנע מצריכה של מזונות חמים או קרים מאוד כיוון שזה עלול להחליש את חוזק הכתר הזמני. תחושת כאב או אי נוחות עלולה להיווצר כאשר מורכב כתר זמני בשיניים כיוון שהכתר לא מותאם באופן אישי למבנה של הפה – הכתר עלול להיות מונח גבוה יותר מהשיניים הטבעיות, ליצור לחץ על השיניים הסמוכות ולגרום להתפתחות דלקת. הכאב יכול להיות גם תוצאה של התפתחות עששת או זיהום באזור. ניתן ליטול משככי כאבים על מנת להקל על הכאב אך במידה והכאב אינו חולף לאחר מספר ימים או אף מחמיר, יש לפנות אל רופא השיניים לבדיקה, קבלת טיפול רפואי והדבקה של הכתר הזמני בשנית.
מה עושים עם הכתר?
המטרה של הרכבת כתר זמני היא להגן על השן הטבעית עד שניתן יהיה להרכיב את הכתר הדנטאלי הקבוע על השיניים. הכתר הזמני מסייע למטופל בזמן לעיסת מזון, הוא מגביל את תזוזת השיניים מסביב ומונע רגישות בפה. מקרה שבו כתר זמני נפל הוא לא חמור כמו נפילה של כתר קבוע אך המטופל עדיין נדרש להגיע למרפאת השיניים לקבלת טיפול והרכבה מחדש של הכתר. ישנם מספר דברים שהמטופל יכול לבצע במקרה שהכתר הזמני נפל וטרם הגעתו למרפאת השיניים. במידה והכתר הזמני אינו נסדק או נשבר, המטופל יכול לנסות לחבר אותו מחדש לשן. ניתן להשתמש במלט זמני, דבק מיוחד להרכבת כתרים זמניים ואף וזלין על מנת להחזיק את הכתר הזמני במקומו. עם זאת, מומלץ להסיר את הכתר בזמן האכילה והשינה על מנת למנוע את האפשרות של בליעת הכתר או שאיפתו פנימה. במקרה שאכן נוצר סדק או מספר סדקים בכתר, מומלץ לבצע שטיפה יסודית של הפה על מנת להסיר את כל החלקיקים שנותרו בפה. יש להקפיד לשטוף את הכתר הזמני במים חמים לפני הניסיון לחברו מחדש בפה אך במידה והוא פגום באופן שלא מאפשר החזרה שלו לפה, מומלץ להניח אותו בתוך שקית ולהביא אותו לביקור במרפאת השיניים.
מה עושים עם השן הטבעית?
במקרים שבהם כתר זמני נופל, חשוב לבדוק את מצב השן הטבעית – כאשר מניחים כתר דנטאלי, משתמשים בחומר הדבקה מיוחד ונפילת הכתר עלולה להשאיר קצוות חדים של חומר ההדבקה על השן. על מנת להגן על השן הטבעית ועל הפה יש למרוח שכבת שעווה אורתודונטית (שניתן לרכוש בבית מרקחת) שתאטום ותגן על השן. שמירה על אזור הפה כולו והמיקום בו מורכב הכתר בפרט נקי היא הכרחית ותמנע חדירה של חלקיקי מזון שמכילים חיידקים לאזורים ומרווחים קטנים שלבסוף יגרמו להתפתחות של זיהום.