טיפולי שיננית הם חובה של ממש לכל מי שרוצה לשמור על שיניים נקיות ויפות, בריאות וללא עששת. עבור ילדים, טיפולי שיננית סדירים יעזרו למנוע חורים בשיניים, שיניים כהות ומוכתמות, בעיות חניכיים וטיפולי שיניים נרחבים בעתיד. באיזה גיל מגיעים לשיננית לראשונה? מה ההבדל בין שיננית לילדים לשיננית למבוגרים ואיך בוחרים מרפאת שיניים לילדים?
אילו טיפולים מבצעת שיננית לילדים?
ניווט מהיר
התפקיד הראשון והחשוב ביותר של שיננית לילדים הוא כמובן ניקוי יסודי של השיניים. מעבר לכך היא מוסמכת לעשות מגוון פעולות כמו:
- הסרת אבנית ומשקעים מן השיניים.
- ליטוש עודפי חומר מכתרים.
- הסרת תפרים בחניכיים (נדיר לילדים).
- איטום חריצים והנחת פלואוריד.
בנוסף, שיננית היא הסמכות העליונה בכל הקשור לצחצוח נכון של השיניים ושמירה על הגיננה בחלל הפה. היא מוסמכת לייעץ לגבי משחות שיניים שונות, מברשות שיניים מתאימות ועוד. לשיננית מומלץ להגיע עם מברשת ומשחת השיניים הקבועה כדי לקבל נערכה של התאמתה לגילו של הילד ומצב השיניים שלו.
באיזה גיל מומלץ להתחיל להגיע אל השיננית?
בדרך כלל, רופא השיניים ימליץ על הזמן הטוב ביוצר להגיע אל השיננית אך באופן כללי מומלץ לעשות טיפול שיננית ראשון בסביבות גיל 7-9. בגילאים צעירים יותר אין לרוב צורך בניקוי שיניים יסודי וצחצוח נכון ומוקפד יספיק כדי לשמור על השיניים בריאות. כאשר כל שיני החלב מתחלפות לשיניים קבועות סביב גיל 12 המלצה היא להגיע אל שיננית לניקוי יסודי באופן קבוע.
איך להתגבר על החשש מטיפולי שיננית? איך לעזור לילדים לעבור את הטיפול בקלות יותר?
באופן מעניין, דווקא ההורים הם אלו שמרגישים לחץ וחרדה יותר מהילדים בכל הנוגע לטיפולי שיניים באופן כללי ובטח ובטח טיפול שיננית. ילדים סקרנים מטבעם, הם מתעניינים, רוצים לשתף פעולה ורוצים לעשות דברים חדשים. הדרך הטובה ביותר להתכונן לטיפול שיננית היא קודם כל למצוא את הדרך להיות רגועים, בטוחים ושלווים עם הטיפול ולהעביר בדיוק את התחושה הזו לילדים. מומלץ להימנע ממשפטים כמו: "זה לא כואב" או "אני אגיד לשיננית שלא תכאיב לך", "זה בכלל לא נורא, זה יעבור ממש מהר" – כל אלו מכניסים לילד רעיונות שהוא סביר להניח לא חשב עליהם בכלל (כמו שטיפולי שיננית כואבים). כדאי להכין את הילד מעט מאוד ובהרגשות גדולה, לספר למשל שהולכים לבקר את החברים של פיית השיניים, שהשיננית עוזרת לצחצח שיניים ולשמור על שיניים לבנות ויפות ואת יתר ההסברים להשאיר לשיננית שתדע בדיוק מה לומר ואיך להשיג שיתוף פעולה.
האם אפשר לעשות טיפולי שיננית לילדים בהרדמה?
פעמים רבות, ילדים צעירים מופנים אל אופציה של הרדמה כללית כדי לעבור טיפולי שיניים מתוך מחשבה שהם אינם יכולים לשתף פעולה ואין דרך אחרת לגרום להם לשבת בכיסא הרופא מבלי לזוז. אך כל רופא שיניים שעובד עם ילדים יכול לומר שמקרים אלו נדירים ולרוב, אפשר בהחלט לעשות טיפולי שיניים לילדים ללא הרדמה כללית. הכל תלוי בהכנה מוקדמת נכונה של ההורה ושל הילד וההתנהלות של הרופא בזמן הטיפול. למעט מקרים נדירים ביותר של ילדים מתחת לגיל 7 שסובלים מבעיות שיניים חמורות שדורשות טיפולים מורכבים, אין כל צורך באופציה של הרדמה כללית. הרדמה מקומית לאומת זאת בהחלט נדרשת במרבית המקרים וגם כאן, היא נעשית ברגישות גדולה ותוך השגת שיתוף פעולה. טיפולי שיננית לא נעשים בהרדמה מקומית ובטח שלא כללית, בדיוק כמו במבוגרים, אין בכך צורך כלל מכיוון שהטיפול אינו כרוך בכאב ולכן אין צורך בהרדמה. עם זאת, לילדים ישנה אופציה של אלחוש מקומי עם משחה שמרדימה מעט את החניכיים, אך גם כאן, לא תמיד יש צורך.
האם יש הבדל בין שיננית לילדים לשיננית למבוגרים?
מבחינת הכשרה, אין הבדל גדול בין שיננית שעובדת עם מבוגרים לשיננית שעובדת עם ילדים. אך בהחלט ישנו הבדל בין שיננית מנוסה למי שאינה מחזיקה בניסיון עם ילדים. ילדים ומבוגרים עוברים פחות או יותר את אותו התהליך אצל השיננית אך כמובן שילדים זקוקים להתייחסות מיוחדת, גישה עדינה ויכולת התנהלות מול חששות, מול חוויה חדשה ובלתי מוכרת. שיננית שיש לה ניסיון עם עבודה מול ילדים תוכל להעביר טיפול מהר, בצורה מקצועית ויסודית מבלי להתפשר על חוויה חיובית לילד.
איך בוחרים מרפאת שיניים לילדים? איך בוחרים שיננית?
הקריטריון החשוב ביותר בבחירה של מרפאת שיניים לילדים היא ניסיון – הניסיון של הרופא עצמו, של השיננית ואפילו של צוות הקבלה. מרפאה שלא כוללת התייחסות מיוחדת לטיפול בילדים סביר להניח שלא מכוונת לטיפול בהם ולכן עדיף להימנע מביקור בה. מומלץ לדבר עם המרפאה, עם הרופא והשיננית ולקבל הסברים על התהליך שהילד יעבור, הנחיות לגבי הכנה של הילד לקראת הבדיקה ואפילו להגיע למרפאה ללא הילד כדי לקבל מושג על האווירה במקום (האם יש צעצועים לילדים, האם יש חדר טיפולים במיוחד עבורם, האם המקום נראה ידידותי לילדים וכדומה). בשורה תחתונה המטרה היא להעביר את הילד טיפול שיננית באווירה נעימה, תוך שיתוף פעולה, ללא חשש וכמה שיותר בשמחה וכיף – רק מרפאה וצוו עם ניסיון ידע בדיוק איך לעשות זאת.
כל כמה זמן כדאי להגיע לטיפול שיננית?
באופן כללי, גם ילדים וגם מבוגרים צריכים להגיע לניקוי שיניים אצל השיננית אחת לחצי שנה. זו הדרך הטובה ביותר לשמור על שיניים נקיות, לאבחן הופעה מוקדמת של עששת, למנוע בעיות חניכיים ועוד. עבור מי שסובל ממחלת חניכיים, עבור ילדים עם עששת או בכל מצב בו השיניים עברו טיפול ההמלצה היא להגיע אל השיננית אחת ל-3 חודשים. טיפולי שיננית קבועים בשילוב עם היגיינה דנטלית מוקפדת יעזרו לא רק לטפל במגוון בעיות דנטליות אלא גם למנוע את הופעתן של אחרות, לשמור על שיניים בריאות ואסתטיות.