סדציה היא טשטוש הכרתי המושג על ידי שימוש בתרופות. המטרה של סדציה היא רגיעה ורפיון ו/או טשטוש המטופל כך שטיפול השיניים יעבור בקלות רבה יותר, ללא חשש ומבלי לזכור את רוב הטיפול. כשאומרים סדציה הכוונה היא לרוב לטשטוש בעירוי (IV). חומר ההרדמה מוזרק לווריד תוך שימוש בוונפלון, צינורית פלסטיק דקה המוחדרת לווריד בעזרת מחט. לאחר שחומר ההרדמה מתחיל להשפיע התחושה היא של הירדמות נעימה. המטופל יכול להגיב לכאב, נושם בכוחות עצמו (שלא כמו בהרדמה כללית) ויתעורר לאחר הטיפול עם זיכרון מעומעם אם בכלל. האם יש סיכוני בסדציה? מה אפשר לעשות כדי למזער אותם?
האם יש סיכונים בסדציה?
ניווט מהיר
סדציה נחשבת להליך נפוץ למדי ברפואה הכללית והיא משמשת גם ברפואת השיניים. ברפואה הכללית סדציה משמשת להליכים שדורשים טשטוש אך לא הרדמה כללית כמו למשל בדיקות כגון קולונוסקופיה והליכים זעיר פולשניים שונים. סדציה היא הליך בטוח עם סיכונים מעטים ותופעות לוואי קצרות טווח בלבד. היא משמשת לטשטוש הן במבוגרים והן בילדים, סיבוכים כתוצאה מסדציה נדירים אך יש לה מספר סיכונים שכדאי לתת עליהם את הדעת:
תגובה שלילית לחומר ההרדמה
אלרגיה לחומר ההרדמה או תגובה שלילית לחומר נדירה מאוד. החומרים המשמשים להשגת אפקט הסדציה בטוחים לשימוש, מאושרים למטרה זו ואינם צפויים לעורר כל תגובה שלילית קצרת או ארוכת טווח. עם זאת, מי שמעולם לא עבר סדציה או הרדמה כללית אינו יכול לדעת בוודאות גמורה אם החומר לא יעורר תגובה לא רצויה כלשהי. לשם כך יש לציין זאת בפני הרופא המבצע את הסדציה כדי שיוכל להתנהל בהתאם ולמזער את הסיכון.
סדציה ארוכה מהמקובל
ברפואת השיניים, מקובל להציע סדציה למטופלים מסיבות שונות אחת מהן היא כאשר מדובר על הליך ארוך ומורכב, למשל הרמת סינוס, ניתוחי חניכיים, השתלות מרובות ועוד. סדציה נחשבת לבטוחה כל עוד משך ההליך הוא עד 4 שעות. מעבר ל-4 שעות מקובל להציע הרדמה כללית.
תגובה נשימתית שלילית
בזמן סדציה המטופל נושם בכוחות עצמו ואין צורך בציוד תומך נשימה כמו בהרדמה מלאה. החומרים המשמשים בסדציה עשויים לגרום להפרעה בנשימה אם המינון שלהם אינו מתאים למטופל. לשם ניהול הסיכון הזה, הרופא מקפיד על מינון מותאם לכל מטופל על פי נתוניו האישיים ובהתאם לגילו, ההיסטוריה הרפואית שלו, תרופות שהוא נוטל באופן קבוע ופרמטרים נוספים. בכל מרפאה המאושרת על ידי משרד הבריאות למתן סדציה ישנו צוות הערוך להתמודד גם עם תגובה נשימתית שלילית. כמו כן, המרפאה ערוכה עם ציוד מתאים כולל ציוד מציל חיים במידת הצורך. חשוב לציין שרופא השיניים מלווה באחות לאורך כל משך הסדציה ויחד הם מנטרים את מדדיו של המטופל כדי לוודא שאין תגובה נשימתית שלילית.
סדציה על ידי גורם בלתי מוסמך
משרד הבריאות מגדיר מי מורשה לתת סדציה לצורך טיפול שיניים. על הרופא להחזיק בהסמכה מתאימה ואישור ממשרד הבריאות. כמו כן, המרפאה בה מבוצעת הסדציה חייבת להיות מורשית לכך ולכלול את כל הציוד הדרוש למטרה זו. סדציה מסוכנת כאשר היא ניתנת על ידי גורם בלתי מוסמך במרפאה שאינה ערוכה לכך. לכן, מי ששוקל לעבור טיפול שיניים תחת סדציה חשוב שיוודא שהרופא אכן מורשה לכך והמרפאה ערוכה בהתאם.
סדציה סיכונים – לסיכום
סדציה המבוצעת על ידי רופא המוסמך לכך, במרפאה הערוכה ומורשית לכך, לאחר בירור היסטוריה רפואית (בגיבוי מסמכים) ועל פי כל הכללים המקובלים למתן סדציה היא הליך בטוח מאוד. שיעור הסיבוכים נמוך ואף נדיר והסיכונים המעטים ומנוהלים היטב על ידי הרופא והאחות המלווה אותו.