השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה להרמת סינוס סגורה?

    השיניים שלנו אמנם חזקות מאוד ומשרתות אותנו היטב במשך עשורים אך הן לא נצחיות. עמידות ככל שיהיו, גם לשיניים יש חולשות. עששת, מחלות חניכיים, בעיות סיסטמתיות שונות והיגיינה דנטלית לקויה עשויים להשפיע על הבריאות של השיניים ואף לגרום להרס שלהן. רפואת השיניים המודרנית שואפת להציל את השיניים הטבעיות אך לפעמים, אין ברירה אלא לעקור שן. במקום השן החולה, רופא השיניים יציע לבצע השתלת שן מלאכותית. הרמת סינוס היא הליך מקדים להשתלת שיניים שנדרש במקרים מסוימים כדי להבטיח השתלה מוצלחת. ישנן שתי שיטות להרמת סינוס – הרמת סינוס פתוחה והרמת סינוס סגורה.

    למה עושים הרמת סינוס?

    שתל דנטלי הוא למעשה בורג שמוחדר לעצם הלסת במקום בו הייתה השן הטבעית. כדי לוודא שהשן החדשה "תשב" היטב במקומה, על עצם הלסת באזור להיות עבה מספיק. למרבה הצער, אנשים רבים סובלים מעובי עצם קטן שלא מאפשר להחדיר שתל דנטלי בהצלחה. הבעיה גדולה אפילו יותר כשמדובר בשיניים האחוריות בלסת העליונה מכיוון שהן ממוקמות ממש מתחת לרצפת הסינוסים. אם אין מספיק עצם שתחזיק את השתל הוא עלול לנקב את רצפת חלל הסינוסים. התוצאה תהיה לא רק כישלון השתלת השיניים אלא גם פגיעה בסינוסים עצמם שיכולה להוביל לזיהום ובעיות נוספות. כדי לוודא שהשתלת השיניים תתבצע בהצלחה ומבלי לפגוע ברצפת הסינוס הרופא ימליץ על הרמת סינוס ועיבוי עצם.

    מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה להרמת סינוס סגורה?

    בשתי השיטות להרמת סינוס המטרה היא זהה – להרים את חלל הסינוס כדי ליצור מקום לחומר העיבוי (תחליף עצם). לאחר שהחומר הוחדר למקומו, העצם הטבעית תחליף אותו לאט לאט ותיווצר שכבת עצם חדשה, חזקה ועבה יותר. ההבדל הוא בשיטה הכירורגית שהמנתח נוקט בה. בהרמת סינוס סגורה תחליף העצם מוחדר דרך קדח הנעשה  במקום בו חסרה השן שתעבור שחזור. בהרמת סינוס פתוחה, הכירורג עושה חתך ניתוחי מבחוץ כדי להגיע אל רצפת הסינוס ולבצע את הפרוצדורה. לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה והבחירה האם לעשות את הרמת הסינוס בשיטה הפתוחה או הסגורה נתונה בעיקר לשיקול דעתו המקצועי של הרופא.

    הרמת סינוס סגורה

    מי שזקוק לעיבוי עצם של עד 2 מ"מ יכול לעבור הרמת סינוס בשיטה הסגורה.

    איך מבצעים הרמת סינוס סגורה?

    בשיטה זו מבוצע קדח קטן (3 עד 5 מ"מ סך הכל) בעצם הלסת העליונה ושבירה עדינה של העצם באזור כדי לקבל גישה לרצפת הסינוס. הקדח יכול להתבצע באותו מקום בו יוחדר השתל (ולכן היא מכונה "סגורה" אין פתיחה נוספת של רקמה) וכך לחסוך פרוצדורות נוספות בהמשך. לאחר יצירת הקדח, הרופא ירים את רצפת הסינוס בעזרת מכישור דנטלי ייעודי או באמצעות צינורית שבקצה בלון ויחדיר את חומר העיבוי (גרגרי תחליף עצם כתושה). ניתן להרכיב את השתל הדנטלי כבר באותה הזדמנות ורופאים רבים אכן ממליצים על כך.

    הפרוצדורה נמשכת כ-30 דקות ונעשית בדרך כלל בהרדמה מקומית.

    יתרונות הרמת סינוס סגורה

    • הליך פשוט יחסית ופחות פולשני מהרמת סינוס פתוחה.
    • במקרים רבים אפשר לבצע הרמת סינוס סגורה יחד עם החדרת השתל ולחסוך פרוצדורה נוספת.

    חסרונות הרמת סינוס סגורה

    • מתאים רק למקרים קלים בהם לא נדרש עיבוי רב.
    • למעשה מדובר על פרוצדורה "על עיוור" בה הרופא אינו רואה בדיוק מה נעשה בקצה המכשור הרפואי אלא רק פועל על פי תחושה וניסיון. לכן, ישנו סיכון רב יותר לטעויות אנוש במיוחד כאשר מדובר על רופא שלא מחזיק בדי ניסיון בביצוע הרמת סינוס בשיטה זו.

    הרמת סינוס פתוחה

    מי שזקוק לעיבוי עצם של מעל 2 מ"מ לא יוכל לעבור הרמת סינוס סגורה אלא רק הרמה בשיטה הפתוחה.

    איך מבצעים הרמת סינוס פתוחה?

    כיאה לשמה, הרמת הסינוס הפתוחה נעשית על ידי פתיחת "חלון" בצד החיצוני של הלסת העליונה כדי לקבל גישה אל חלל הסינוס. הכירורג ירים את הרירית שבדפנות הסינוס כדי ליצור מקום להחדרת חומר העיבוי. לאחר החדרת גרגירי תחליף העצם הרופא יסגור את החתך שנוצר. שלא כמו בהרמת סינוס סגורה, ברוב המקרים, בשלב זה לא ניתן להרכיב את השתל הדנטלי אלא יש להמתין בין 6 ל-9 חודשים במהלכם העצם הטבעית מחליפה את חומר העיבוי ויוצרת שכבת עצם עבה ואיכותית, רק לאחר מכן ניתן לעבור השתלת שיניים.

    כמו הרמת סינוס סגורה, גם הרמה פתוחה נמשכת כ-30 דקות ונעשית בדרך כלל בהרדמה מקומית.

    יתרונות הרמת סינוס פתוחה

    • מתאים כמעט לכל מי שזקוק לעיבוי עצם באזור הלסת האחורית העליונה גם למטופלים בעלי עצם דקה במיוחד הדורשים עיבוי משמעותי.
    • המנתח רואה את אזור הניתוח – מדובר ביתרון גדול מאוד יחסית להרמת סינוס סגורה. אם הרופא ניתקל בקושי כלשהו הוא יכול לפתור את הבעיה מיד.

    חסרונות הרמת סינוס פתוחה

    • לרוב לא ניתן להחדיר את השתל מיד לאחר ההרמה ויש להמתין 6 עד 9 חודשים.
    • מדובר בהליך כירורגי משמעותי, לפעמים משמעותי יותר מהשתלת השיניים שעבורה הוא נעשה מלכתחילה.
    • ישנו סיכוי גבוה יותר לתופעות לוואי.

    האם יש הבדל בהחלמה בין הרמת סינוס סגורה לפתוחה?

    החלמה אחרי הרמת סינוס אורכת כשבוע במהלכו מומלץ לנוח ולא לעשות פעילות גופנית מיוחדת. חשוב מאוד להתכונן לתקופת ההחלמה מראש, לקחת חופש מהעבודה וממטלות הבית ולאפשר לגוף להחלים בקצב שלו. כמובן שקצב ההחלמה מאוד אינדיבידואלי אך מרבית המטופלים חוזרים לשגרה כבר אחרי כמה ימים עד שבוע מיום ביצוע ההליך. בדרך כלל, מי שעבר הרמת סינוס סגורה יסבול פחות מתופעות לוואי כמו חוסר נוחות או כאב שכן מדובר בפרוצדורה פשוטה יותר מהרמה בשיטה הפתוחה. ניתן להיעזר בקומפרסים קרים על פי הוראות הרופא כדי למנוע נפיחות ובמשככי כאבים (ללא מרשם או במרשם) כדי להתמודד עם חוסר הנוחות והכאב בימים הראשונים.

    אין הבדל בהוראות לאחר הניתוח בין שתי השיטות ויש לשמור על כולן בין אם עברתם הרמת סינוס פתוחה או סגורה:

    • ביום הניתוח אין לאכול אוכל חם או קשה.
    • ב-24 השעות הראשונות (ועדיף במהלך השבוע הראשון) אין לשתות אלכוהול או לעשן מוצרי טבק. אלכוהול ועישון מאיטים את קצב ההחלמה של הגוף ופוגעים במיוחד בהחלמה לאחר הליכים בחלל הפה.
    • חשוב לנסות לא להתעטש, אם אין ברירה יש לעשות זאת עם פה פתוח.
    • אין לנפח בלונים, לשתות מקשית או לנגן בכלי נשיפה, לצלול או לטוס חודש לאחר ההליך.
    • אין לנסוע למקומות בהם יש הפרשי לחץ אוויר כמו ים המלח או החרמון למשל.
    • רצוי לא לכופף את הראש, אם אתם חייבים להתכופף עשו זאת על ידי כיפוף הברכיים.

    כיצד בוחרים בין הרמת סינוס פתוחה לסגורה?

    הבחירה בין שתי השיטות נתונה בידיו של המנתח ונעשית לאור מצבו הפיזי של המטופל, ההיסטוריה הרפואית שלו, עובי העצם הנדרש לביצוע השתלת שיניים מוצלחת ושיקולים רפואיים אחרים. ישנן הנחיות מקצועיות המאפשרות לבחור את ההליך הנכון עבור כל מטופל בהתאם לכמות העצם באזור המיועד לניתוח, סוג ההשתלה שתבוצע,השתל שיוחדר וקווים מנחים נוספים. בסופו של דבר ניסיונו ומקצועיותו של הכירורג יאפשרו לו לבחור נכון בין החלופות המוצעות ולבצע את הניתוח המתאים ביותר עבור כל מטופל באופן אישי.

    תשובות לשאלות נפוצות:

    האם ישנן תופעות לוואי להרמת סינוס? יש הבדל בתופעות הלוואי בין הרמה פתוחה לסגורה?

    תופעות הלוואי הנפוצות הן תחושת אי נוחות וכאב, שטף דם, נפיחות ודימום מהאף שנמשכת מספר ימים. מדובר על תופעות לוואי טבעיות לחלוטין שאופייניות לכל ניתוח באזור האף וחולפות מעצמן גם ללא  התערבות נוספות. מעבר לכך, הסיבוכים האפשריים הם פיזור חומר עצם בחל הסינוס, זיהום באזור הניתוח וניקוב של חלל הסינוס. מדובר בתופעות נדירות מאוד שכן הרמת סינוס פתוחה או סגורה היא הליך מאוד בטוח המבוצע באחוזי הצלחה גבוהים במיוחד (בין 90 ל-95 אחוז הצלחה). עם זאת, עדיין מדובר בניתוח עדין שדורש מיומנות גבוהה ולכן בחירה נבונה של המנתח והמרפאה בה ההליך מבוצע מאוד חשובים.

     מה ההבדל בין הרמת סינוס להשתלת עצם

    הרמת סינוס היא סוג של השתלת עצם, ההרמה של רצפת הסינוס מבוצעת על מנת שהרופא יוכל לעבות את עצם הלסת העליונה על ידי השתלת “תשתית” שמאפשרת לעצם הטבעית לצמוח באזור. בעבר, נטו להשתמש בעצם עצמונית (הנלקחת מהמטופל עצמו בהליך מקדים) אך כיום רופאי השיניים מעדיפים להשתמש בתחליף עצם המיוצר מאלמוגים, עצמות בעלי חיים וכד'.

    כמה עולה הרמת סינוס?

    המחיר של הרמת סינוס תלוי במספר גורמים כמו השיטה הנבחרת, המרפאה בה הניתוח מבוצע, מומחיות הרופא ופרמטרים נוספים. באופן כללי, המחיר של הרמת סינוס מתחיל בכ-4000 ש"ח ויכול להגיע לכ-15 אלף שקלים. חשוב מאוד לזכור שהרמת סינוס היא ניתוח לכל דבר ועניין ומתבצעת אך ורק על ידי מנתח. הצלחה, מינימום תופעות לוואי והחלמה מהירה תלויים רבות בניסיון ובמקצועיות של הרופא. מטבע הדברים, רופא מנוסה ובעל מוניטין העובד בשיטות מודרניות עם ציוד מתקדם יבקש תמורה גבוהה יותר עבור שירותיו. 

    האם יש אלטרנטיבות להרמת סינוס?

    עבר מטופלים הסובלים מעובי עצם נמוך ומנועים מלבצע הרמת סינוס מסיבות שונות (מבנה שלא מאפשר הרמה מוצלחת, סיבות בריאותיות מערכתיות וכד') ישנם כמה פתרונות המאפשרים ביצוע השתלת שיניים גם ללא הרמת סינוס למשל שימוש בשתלים קצרים (שתלי בייקון), השתלת שיניים בזאלית ועוד. מדע רפואת השיניים התקדם רבות בתחום ההשתלות בשנים האחרונות וגם אם נאמר לכם בעבר שאתם לא מועמדים מתאימים לביצוע השתלת שיניים, כדאי לבדוק מחדש ולבחון טכנולוגיות חדשות מול רופא השיניים שלכם.

    הרמת סינוס פתוחה או סגורה
    תמונה של ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    מרפאת המומחים והרופאים מורכבת מרופאים מומחים משלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.