אפיסקטומי בשן הוא הליך כירורגי שמבוצע בפה של מטופלים על מנת למנוע התפתחות של סיבוכים ואת הצורך בביצוע עקירת שן. הפרוצדורה כוללת הסרה של קצה השורש של השן והרקמות הסובבים אותה. ניתוח אפיסקטומי מבוצע במקרים שטיפול שורש סטנדרטי אינו מספיק ועדיין קיים זיהוי או שאריות של דלקת ליד קצה השורש שמגיע אל עצמות הלסת.
מה זה אפיסקטומי?
ניווט מהיר
ניתוח אפיסקטומי מבוצע ע"י רופאי שיניים המתמחים בטיפולי שורש ובמקרים שבהם הליך טיפול שורש סטנדרטי אינו מספיק על מנת להציל את השן ולמנוע התפתחות של סיבוכים נוספים בפה. אפיסקטומי בשן יכול לסייע במצבים שבהם נוצרת צפיפות בחלל השורש ולמנוע בעיות שעלולות להתפתח בהמשך ולהשפיע על שאר השיניים בפה. כאשר רופא השיניים ממליץ לבצע אפיסקטומי, לרוב מדובר בפתרון היחיד שניתן לנסות לפני שנאלצים לבצע עקירה של השן (ולבצע פעולות נוספות כמו הנחת שתלים או גשר על מנת למנוע תזוזה של השיניים הסמוכות). השיניים בפה נתמכות ומוחזקות על ידי שורשים שנמצאים בתוך עצם הלסת כאשר לשיניים התוכנות יש מספר שורשים ועל השיניים החותכות הקדמיות קיים רק שורש בודד אחד. זו הסיבה שהליך אפיסקטומי בשן קדמית ייקח פחות זמן מהליך אפיסקטומי בשיניים טוחנות.
מדוע צריך אפיסקטומי בשן ?
המטרה של ביצוע טיפול שורש הוא להסיר רקמות נגועות בזיהום או ריקבון מתחת לשיניים בפה. השורשים של השיניים נמצאים בתוך הלסת ומוזנים על ידי החניכיים. כאשר נוצר ריקבון בתוך השיניים, הוא עלול לחלחל לתוך השורש ותעלת השורש ולגרום להתפתחות של זיהום או דלקת. הליך טיפול שורש מבוצע על ידי יצירה של חור זעיר בצד של השן שדרכו ניתן לקבל גישה אל הרקמות הנגועות שבפנים. החלק שנפגע מוסר דרך אותו חור ורופא השיניים מבצע לאחר מכן ניקוי יסודי של תעלות השורש על מנת למזער את השפעות הזיהום (ההליך יכול גם לכלול הכנסה של תרופות אל תוך האזור הפגוע במידה ומדובר בזיהום חמור). את השורשים ניתן גם לאיטום באמצעות משחה ותרכובת מיוחדת על מנת למנוע התפתחות נוספת של זיהום או דלקת. כאשר לא ניתן לבצע הסרה מוחלטת של כל החלקים הנגועים באמצעות טיפול שורש, יש לבצע אפיסקטומי בשן. סיבות נוספות לבצע ניתוח אפיסקטומי הן במידה והמטופל חווה כאבי שיניים שלא עוברים לאחר טיפול שורש, נוצרים משקעי סידן שלא מאפשרים לבצע טיפול שורש, נוצר נזק לעצם שמסביב לשן וכאשר קיים זיהום שממשיך לחזור לאורך זמן רב באחת מהשיניים בפה.
הכנה לניתוח
במהלך הפגישה עם הרופא שבה המטופל יקבל הסברים בנוגע לניתוח, עליו לציין בפני המנתח מידע רפואי שכולל תרופות מרשם, ויטמינים ותרופות ללא מרשם שהוא נוטל באופן קבוע. למידע זה יש חשיבות רבה והוא יאפשר להימנע מסיבוכים רפואיים בזמן ההליך. המטופל יקבל הנחיות שעליו ליישם הקשורות לצריכה של מזון ונוזלים – אכילת ארוחה קלה לפני ההליך וההפחתה של צריכת הנוזלים בלילה שלפני ביצוע הניתוח. במידה והמטופל מעוניין לעבור את הניתוח תחת השפעה של גז צחוק, יהיה עליו לחדול מצריכת מזון ונוזלים כשש שעות לפני ההליך. המטופל יתבקש גם לצחצח את השיניים ולהשתמש בחוט דנטלי לאחר הארוחה האחרונה ולפני ביצוע ההליך.
ניתוח אפיסקטומי
ניתוח אפיסקטומי יכול להיות מלווה בלא מעט חרדה אצל המטופל ולכן מומלץ להיפגש עם רופאי השיניים לפני ביצוע הפרוצדורה על מנת לקבל את כל המידע שקשור להליך הניתוח ואופי ההחלמה. אפיסקטומי בשן מתבצע במספר שלבים – שלב ההדמיה, ההליך עצמו ושלב הטיפול שלאחר הניתוח. בשלב ההדמיה הרופא יאבחן את הבעיה באמצעות צילום רנטגן או קונוס שנחשבים לנפוצים ביותר לאבחון שיניים נגועות או נרקבות אשר זקוקות לניתוח. באמצעות הסריקות, הרופא יוכל לקבל את תצוגת תלת ממד של השיניים שתאפשר לו לזהות גם שברים ונזקים שנגרמו לתעלת השורש. על מנת לבצע את הניתוח הרופא יסביר למטופל את הפעולות שעליו לבצע או להימנע מהן לפני הניתוח. השלב השני של הניתוח יתחיל בהרדמה של האזור שבו מתכננים לבצע את ההליך. במהלך הניתוח, רופא השיניים יבצע חתך בחניכיים באזור שמתחתיו נמצא שורש השן הנגועה. הרופא יבצע ניקוי יסודי של השורש לפני שיבצע הסרה של החלקים המזוהמים. לאחר מכן התבצע מילוי של תעלת השורש שמטרתו לסייע לחניכים להחלים בצורה נכונה – פעולת ההסרה המוחלטת של הזיהום תאפשר לתהליך חידוש הרקמות להתחיל. עבור מרבית המטופלים, הניתוח יסתיים בשלב זה אך במידה ומדובר במקרה מורכב, יכול להיות שתידרש גם השתלת עצם (תתבצע במקרים שבהם נגרם נזק משמעותי לעצם ויש צורך בהשתלה על מנת לשמור על בריאות השן והחניכיים בפה).
כאבים ואפיסקטומי
ניתוח אפיסקטומי נחשב להליך יחסית פשוט שאינו מצריך הרדמה כללית אנחנו יכול להיות מלווה בתחושות אי נוחות וכאב. המטופל אינו זקוק למלווה ויכול לחזור לשגרת חייו יום למחרת הטיפול. בשעתיים הראשונות שלאחר הליך אפיסקטומי, יכול להיות דימום מאזור החניכיים כיוון שבוצעו חתכים ותפילות באזור. מומלץ להקפיד להיות עם ראש מורם על מנת להאט את זרימת הדם ולאפשר הפסקה של הדימום. בתחושת הכאב שמופיע לאחר הניתוח ניתן לטפל באמצעות משככי כאבים ללא מרשם ובמידה מתפתח זיהום רופאי השיניים גם ינחה את המטופל ליטול אנטיביוטיקה. אין הגבלה על צחצוח השיניים ושימוש בחוט דנטלי אך יש להימנע ממגע באזור בו בוצע התפירה. יש לבצע שטיפה של הפה במי מלח חמימים (חצי כפית מלח לכוס מים חמים) כיממה לאחר הטיפול לאחר האוכל ולפני השינה.
החלמה מהניתוח
לאחר הניתוח, האזור בו בוצע ההליך יכול להתנפח ומטופלים חווים לרוב אי נוחות לאחר התפוגגות של חומר ההרדמה. תחושות אלה יופחתו בימים הראשונים לאחר הטיפול ובמרבית מן המקרים המטופל יכול לחזור לשגרה יום למחרת. המטופל יתבקש להגיע אל מרפאת השיניים על מנת לבצע הסרה של התפרים לאחר כשבוע מהניתוח אלא אם כן המנתח בחר להשתמש בתפרים מומסים. הקפדה על היגיינה דנטלית יכולה למנוע התפתחות של זיהום ודלקת באזור. תוצאות הניתוח ומידת ההצלחה תלויות במקצועיות של המנתח וביישום של הוראות הרופא על ידי המטופל.
סיכונים בניתוח אפיסקטומי
בדומה לניתוחים אחרים, בכל ניתוח ישנם סיכונים אך כאשר מתעלמים מהתפתחות של זיהום או ריקבון בשיניים בפה, קיים סיכון רב יותר בסיבוכים הבריאותיים שעלולים להתפתח. בפגישה עם הרופא, המטופל יקבל את כל המידע בנוגע לסיכונים והתופעות לוואי האפשריות של ניתוח אפיסקטומי. המטופל יקבל גם הסבר שיאפשר לו להבין היטב מדוע יש צורך בניתוח ומדוע טיפול השורש שעבר לא פתר את הבעיה הקיימת. הסיכונים בניתוח אפיסקטומי כוללים התפתחות של זיהום בסינוסים שיצריכו טיפול אנטיביוטי וטיפול נוגד על מנת למנוע הצטברות של גודש באף. אפשרות נוספת היא נזק עצבי שיגרם כתוצאה מהקרבה במיקום של שורשי השיניים לקצות העצבים. הסבירות לכך היא מאוד קטנה כיוון שהטכנולוגיה בה משתמשים כיום לביצוע ההליך ממזערת את הסיכון לנזק לעצבים. חשוב לזכור שמטופל שבוחר לא לעבור ניתוח אפיסקטומי, ייאלץ לעבור הליך עקירת שן וטיפולים הנלווים לכך.