השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    חריקת שיניים

    השיניים שלנו עשויות חומר קשה ועמיד שלא קל לפגוע בו, אנחנו יכולים ללעוס מזונות קשים ללא חשש ונדיר מאוד לשבור או לסדוק שן. אך כאשר שיניים מתחככות זו בזו הן עלולות לגרום לנזק אחת לשנייה. חיכוך שיניים לא רצוני מכונה "חריקת שיניים" או ברוקסיזם. מה היא בעצם חריקת שיניים? למה זה קורה? מה ההשלכות של חריקת שיניים ומה הטיפול בתופעה?

    מה היא חריקת שיניים?

    חריקת שיניים או ברוקסיזם (bruxism ,grinding) היא תנועה בלתי רצונית של שרירי ומפרקי הלסת הגורמת לחיכוך של השיניים התחתונות בעליונות. בדרך כלל הלסת התחתונה היא זו שנעה כנגד העליונה. מדובר על פעולה לא רצונית המתרחשת בעיקר בלילה. מרבית הסובלים מחריקת שיניים בלילה כלל אינם מודעים לכך (בדיוק כמו כל פעולה לא רצונית בזמן שינה) אלא מגלים זאת לאחר בדיקה במרפאת השיניים או בעקבות תסמינים שונים (פרטים בהמשך).

    מי סובל מחריקת שיניים בלילה?

    על פי מחקרים ועדויות של השנים האחרונות, נראה שחריקת שיניים במידה מסוימת היא טבעית ותקינה. כ-60% מהאוכלוסייה מראים סימנים של תנועות לסת בעוצמה נמוכה בזמן השינה ללא נזק לשיניים וללא תופעות אחרות. משערים כי הסיבה לכך היא גירוי מערכת הלסתות והפה ליצירת רוק או הזזת הלשון לפתיחת דרכי הנשימה במיוחד בזמן שינה על הגב. כאשר תנועות אלו הופכות לחדות יותר ואינטנסיביות ומלוות בתופעות לוואי שליליות הן יחשבו לברוקסיזם שיש לטפל בו.

    באופן מעניין, השכיחות של חריקת שיניים בלילה יורדת עם הגיל. בילדים עד גיל 12 כ-20% חורקים שיניים בלילה. במבוגרים, רק כ-8% סובלים מהתופעה ובבני 65 ומעלה רק 3% חורקים שיניים בלילות.

    מי סובל מחריקת שיניים במהלך היום?

    חריקת שיניים במהלך הלילה היא פעולה לא רצונית לחלוטין, בדומה לכל פעולה אחרת של גוף האדם בזמן שינה. אך במהלך היום, חריקת שיניים היא פעולה שונה לחלוטין. מי שחורק שיניים במהלך היום עדיין לא עושה זאת מתוך מודעות אלא יותר בהיסח הדעת למשל בזמן ריכוז גבוה, בזמן לחץ או חרדה. מרבית האנשים לא חורקים את שיניהם ממש בזמן ערות אלא מהדקים את הלסתות ללא תנועה. חריקת שיניים של ממש בזמן ערות היא תופעה נדירה ביותר. כ-20% מהאוכלוסייה סובלים מהידוק שיניים בזמן ערות.

    למה אנחנו חורקים שיניים?

    הסיבות לחריקת שיניים אינן מובנות לחלוטין ומשוער כי מדובר על תגובה בלתי רצונית ללחץ, מתח וחרדה. תיאוריות אחרות מייחסות חריקת שיניים דווקא למבנה לסת מסוים אך כאמור, רפואת השיניים טרם הצביעה על סיבה ספציפית לתופעה.

    מהן ההשלכות של חריקת שיניים?

    למרות שאנו לא יודעים בדיוק מה גורם לחריקת שיניים, אנו כן יודעים מה ההשלכות. חריקה של השיניים גורמת למגוון תופעות, חלקן נראות לעיין וחלקן משפיעות על מערכות אחרות ולא תמיד קל ליחס אותן דווקא לתופעה זו. ההשלכות של חריקת שיניים כוללות למשל:

    • הרס השיניים – התופעה הברורה והחמורה ביותר היא הרס של השיניים. חיכוך השיניים זו בזו גורם לשחיקה שלהן, להרס שכבת המגן של השן, לצמצום כותרת השן וכתוצאה מכם בעיות דנטליות מרובות.
    • גובה הלסתות – שחיקה של השיניים אחוריות יכולה לגרום לשינויים מבניים של ממש בגובה הלסתות. מדובר על מצב נדיר המתפתח בעקבות שחיקה חמורה לאורך שנים.
    • כאבי ראש כרוניים.
    • כאבים בשריר הפנים והצוואר.
    • אסתטיקה – מי שחורק שיניים קדמיות באופן קבוע עשוי לסבול משינויים אסתטיים, בעיקר בלסת התחתונה.
    • הפרעה בחיי החברה או הזוגיות (אפשר לשמוע את החריקה, במיוחד בלילה עובדה שיכולה לגרום לאי נוחות לסובבים)

    חריקת שיניים אצל ילדים

    למרות שמרבית הילדים מפסיקים לחרוק שיניים בהגיעם לגיל 12, עדיין חשוב מאוד להתייחס לתופעה גם בגילאים מוקדמים. חריקת שיניים אצל ילדים יכולה להיות ביטוי של לחץ נפשי, מתח וחרדה בדיוק כמו במבוגרים או להצביע על אלרגיה, בעיות אף-אוזן-גרון, אסטמה וכדומה. כמו כן, נראה שילדים הסובלים משקדים מוגדלים נוטים לחרוק שיניים יותר מילדים אחרים. בשל כך, מומלץ לבדוק את הסיבה לחריקת השיניים אצל הילד ולוו כדי לשלול מצבים בריאותיים אלו ואחרים. חשוב לזכור שמרבית הילדים אכן יעברו את השלב בו הם חורקים את שיניהם ללא כל נזק לשיניים הקבועות. אך במקרים מסוימים, רופא השיניים יכול להמליץ על שינה עם סד לילה כדי להגן על שיני החלב, השיניים הקבועות שכבר בקעו ולמנוע תופעות כמו כאבי ראש בשל חריקת השיניים בלילה.

    חריקת שיניים

    אילו פתרונות קיימים לחריקת שיניים?

    לפני שניגשים לטיפול בחריקת השיניים יש לשלול הפרעת שינה חסימתית בשינה. נראה כי מי שסובל מהפרעה נוטה לסבול גם מברוקסיזם. משוער כי דווקא חריקת השיניים עוזרת לפתוח את דרכי האוויר בשינה. במקרים רבים, טיפול בהפרעה השינה משפר משמעותית גם את חריקת השיניים. עבור מי שחורק את שיניו ללא סיבה פיזיולוגית כלשהי, למצער, אין טיפול שיכול להפסיק את החריקה לחלוטין. ישנן תרופות מסוימות המשמשות במקרים קיצוניים ולזמן קצר שיכולו להרגיע את החריקה. אך לאלו תופעות לוואי מורכבות והן ניתנות רק במקרים מאוד ספציפיים וכאמור, כטיפול לזמן קצר.

    הדרך הטובה ביותר למנוע את הנזקים הקשורים לחריקת שיניים היא על ידי שימוש בסד לילה. סד דנטלי מיוצר במעבדת שיניים על פי האנטומיה המדויקת של המטופל. הוא עשוי חומר אקרילי המותאם לשימוש ממושך בלילות. לא מדובר על פתרון מושלם וטיפול בחריקת שיניים חשוב שיכלול גם התייחסות למצב הנפשי/רגשי שייתכן והוביל לתופעה. מי שסובל מברוקסיזם, חשוב מאוד שיקבל ייעוץ מקצועי מרופא שיניים המכיר את התופעה ואת דרכי התייחסות אליה ויוכל להתאים תכנית שיקום (לשיניים הפגועות) מצד אחד וטיפול בגורמים לתופעה מצד שני.

    תמונה של ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    מרפאת המומחים והרופאים מורכבת מרופאים מומחים משלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.