השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    השיניים שלנו אמנם עשויות מחומרים חזקים ועמידים ביותר, אבל גם הן, כמו כל דבר אחר בעולם, אינן מחזיקות לנצח. דלקות חניכיים, עששת, חבלות באזור הפה, מחלות וזיהומים עלולים לגרום לאובדן השיניים ולשינויים בחלל הפה, העלולים לפגוע באסתטיקה שלו ולגרום למבוכה רבה כמו גם לכאבים לקשיים באכילה.

    החדשות הטובות הן שאנחנו חיים בעידן שבו שיקום הפה מהנזקים האפשריים האלו, נחשב פשוט ויעיל בהרבה משהיה בעבר. הנה כל מה שחשוב לדעת כדי להחזיר לעצמכם את החיוך לפנים ולחשוף את השיניים לעולם ללא חשש.

    איך מאבחנים מצב הדורש שיקום של הפה?

    בכל מקרה של אובדן שיניים או הרס שלהן ברמה כזו או אחרת, יש לפנות בהקדם למרפאה המתמחה בשיקום הפה. בשלב הראשון יתבצע צילום רנטגן או CT כדי להעריך באופן מדויק את מצב השיניים והחניכיים, כמו גם לצורך הערכה של הרס העצמות התומכות בשיניים. לאחר מכן יתאים הצוות הרפואי את הטיפול המתאים בהתאם לאבחנה. הטיפול יכלול שימוש באמצעים להשלמת השיניים ההרוסות או האבודות, כמו גם השתלת עצם שתתמוך בהן במידת הצורך.

    מהם הכלים המשמשים לשיקום הפה?

    כדי לשקם את השיניים שאבדו או חלקים מהן, ישתמש הצוות הרפואי בגשרים שמהווים את הבסיס לשיניים, כתרים שמשלימים את חלקן העליון, ציפויים לסתימת חורים ובמקרים מסוימים גם שיניים תותבות. התאמת החומרים תתבצע כמובן על ידי צוות מקצועי ומיומן בהתאם למצב השיניים.

    כיום היכולות בתחום כאמור השתכללו מאוד, ולרשות הצוותים הרפואיים עומדים כלים חדשים ומתקדמים לשיקום השיניים. בואו נכיר כמה מהבולטים ביותר שבהם:

    כתרים וגשרים מזירקוניה 

     בניגוד לכתרי חרסינה מאוחה למתכת אשר מכילים שלד מתכתי, כתרים והגשרים מזירקוניה  האלו אינם מכילים מתכת בכלל מה שהופך אותם לאסתטיים יותר. לזירקוניה תכונות טובות יותר של החזרת אור ושקיפות. באזורים קדמיים כאשר יש דרישה גבוהה מאוד לאסתטיקה ניתן לבצע גשר עם בסיס של זירקוניה עליו מבצועת בניית חרסינה – פתרון זה טוב במקרים בהם צריך לבצע כתר קדמי על שן בודדה ויש רצון להחביא את הכתר בין השיניים. לזירקוניה תכונות טובות גם בהביט הביולוגי כאשר בניגוד למתכת בזירקוניה ישנה היצמדות של רקמת החניכיים לזירקוניה כמו בשן .

    למינייט 

     זהו ציפוי לשיניים שמחליף את הכתר המוכר. הוא מורכב מעלי חרסינה דקים וחזקים שמדביקים על השן בצד החיצוני שלה. הציפוי הזה נחשב עמיד ביותר לאורך זמן ומגן על השיניים למשך שנים רבות, תוך שמירה על המראה טבעי של השן.

    שחזורי מילואה Inlay – Onlay 

    שחזורי מילואה הינם השלמות שן  אשר עשויות מחומרים מרוכבים כמו קומפוזיט ודומיו או מחרסינה. בטכניקה הזאת, ייעשה שימוש במקרה של שיניים שדורשות שחזור מסיבי בעקבות עששת, שחיקה או שברים בשיניים במצבים שבהם סתימה לא מספיקה, אך אין צורך בכתר. כך למשל ניתן לשקם שיניים עם הרס גדול מבלי הצורך לבצע טיפול שורש. שחזורי מילואה שומרים על מבנה השן ומונעים את הצורך בהשחזת השן. 

    תותבות מוברגות

     במצבים של חוסר מלא של שיניים בלסת כאשר לא ניתן מסיבות כירורגיות או כלכליות לבצע מספיק שתלים בלסת לצורך ביצוע גשר ניתן לבצע תותבות מוברגות. לתותבות מוברגות מספר יתרונות : אסטתיקה גבוהה בהשוואה לתותבות רגילות, יציבות גבוהה – התותבתות המוברגות לא נופלות ולא ניתן להוציא אותם אלה ע"י רופא השיניים התותבת יותר "פתוחה" באזור החיך והרגשת הטעם משופרת יותר. בנוסף תותבת מוברגת הינה בעלת יתרון של גמישות לאורך החיים ובניגוד לגשר כאשר ישנה בעיה עם אחד השתלים לא מבוצע שינוי בתותבת .

    תותבות רוכבות

    בדומה לתותבות מוברגות תותבות רוכבות משמשות למצבים של לסת שלמה מחוסר שיניים. בתותבות רוכבות קיים חלק זכרי על השתל וקל נקבי בתותבת והתותבת ניתנת לשליפה על ידי המטופל. לתותבות רוכבות יש יתרון של יציבות משופרת וגודל מוקטן מה שמעלה את ההנאה מהאכילה והדיבור. התותבות ניתנות להוצאה על ידי המטופל ומאפשרות גישה טובה יותר לניקוי.

    כיצד מתבצע שיקום הפה?

    ניתוחים לשיקום הפה יכולים להתבצע בהרדמה מקומית, אך במקרים מסוימים ניתן יהיה לשקול ביצוע הרדמה מלאה. ניתוחים הכוללים גשרים, שתלים, כתרים ותותבות נחשבים פשוטים יחסית וטומנים בחובם תופעות לוואי קלות בלבד, הכוללות אי נוחות או כאב, שטפי דם ונפיחות בחלל הפה. רוב התסמינים האלו צפויים לחלוף לאחר מספר ימים. משך הניתוח תלוי במספר השיניים שיש לשקם ובחומרים שבהם ייעשה שימוש.

    כמו בכל הליך רפואי כירורגי, גם כאן עלולים להיות סיבוכים הכוללים זיהום, דימום מסיבי או דחייה של השתלים. הרופא המטפל מחויב לעדכן בכל הסיכונים הללו, וכן להנחות אתכם כיצד להפחית את הסיכון הזה לאחר הניתוח.

    למה לצפות בימים שאחרי הניתוח?

    כדי להבטיח את הצלחת הטיפול, חשוב שגם המטופל יגלה אחריות לשמירה על הפה בימים, בשבועות, בחודשים ובשנים שלאחר הניתוח. בתום הטיפול, הרופא ינחה אתכם כיצד לשמור על השתלים, הכתרים או התותבות שלכם. השתדלו לבצע את הנחיות הרופא במלואן כדי להבטיח תוצאות שיחזיקו לאורך זמן.

    בהיבט הזה, הקפידו יותר מהרגיל על צחצוח מדויק ונכון של השיניים והחניכיים. בקרו אצל הרופא המטפל במועדים שנקבעו וקבעו תור גם לניקוי שיננית עמוק אחת לכמה חודשים.

    מעבדה צמודה לעבודות דחופות

    אחרי שעברתם ניתוח לשיקום הפה, יהיה כמובן צורך בתחזוקה שוטפת של השתלים, הכתרים והתותבות. לעיתים החיים מזמנים לנו אירועים לא צפויים שידרשו טיפול מידי ומהיר במרפאת השיניים. לכן, מומלץ לוודא שהמרפאה שבה אתם מטופלים מציעה זמינות מלאה לעבודות דחופות במקרה של פגיעה לא צפויה בשיניים או באמצעי השחזור.

    תמונה של  ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    המרפאה ברחובות מורכבת מרופאים ומומחים בשלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.

    מאמרים נוספים בנושא אסתטיקה ושיקום הפה

    ד"ר גיא לוי

    מומחה לרפואת חניכיים