חשש ואפילו פחד מטיפולי שיניים נפוץ מאוד. כ-50% מהאנשים מדווחים על רמה מסוימת של חשש מפגישה עם רופא השיניים. אך חרדה דנטלית אינה חשש קל וטבעי. מי שסובל מחרדה דנטלית יחווה תסמינים גופניים של חרדה: יובש בפה, דופק מהיר, רעידות, כאבי בטן, סחרחורת ובמקרים קיצוניים היפרוונטילציה ואפילו עילפון. החרדה לרוב תגרום להם להזניח את בריאות השיניים שלהם בשל ההימנעות מקבלת טיפולים שגרתיים. כאחד מכל חמישה אנשים סובל מרמה מסוימת של חרדה דנטלית. מה מאפיין חרדה דנטלית? מה עשוי לגרום לחרדה דנטלית וכיצד אפשר להקל על מי שסובל מהתופעה?
מה מאפיין אנשים הסובלים מחרדה דנטלית?
ניווט מהיר
חרדה דנטלית יכולה להתבטא באופנים מגוונים, למשל:
- הימנעות מטיפולי שיניים כולל טיפולי שיננית, פעמים רבות מטופלים אלו מגיעים לרופא השיניים רק במצבי חירום
- ביטול תורים, אי הגעה לתורים
- תנועות המקשות על הרופא לבצע את הטיפול למשל הרמת ידיים, תועות ראש מרובות, סגירת הפה
- עצירת הטיפול
- רפלקס הקאה רגיש במיוחד
- בכי, רעד, סחרחורות וכד' עוד לפני התחלת הטיפול ובמהלך הטיפול
המאפיין הנפוץ ביותר של מי שסובל מחרדה דנטלית הוא תופעה המכונה "פה הרוס". מכיוון שמטופלים אלו נמנעים מקבלת טיפול, לרוב אפילו טיפולים משמרים פשוטים, בסופו של דבר עששת ומחלות חניכיים מחמירות וגורמות לנזק נרחב. כאשר הם מגיעים בסופו של דבר למרפאת השיניים (לרוב בלית ברירה בשל כאבים למשל או חוסר יכולת ללעוס) המצב של שיניהם כה גרוע עד שהם נזקקים לטיפולים נרחבים כדי לשקם את קשת השיניים.
מה עלול לגרום לחרדה דנטלית?
ישנם כמה גורמים אפשריים לחרדה דנטלית:
- טיפול שיניים טראומטי בעבר למשל טיפול שורש שכאב או עקירה כואבת
- טיפול שהסתבך
- אלחוש לא יעיל מספיק
- יחס לא נעים מרופא שיניים בעבר
- טיפול שלא בהסכמה מלאה בילדות
- חרדה כללית מטיפולים רפואיים
ישנם מטופלים שיכולים להסביר את מקור החרדה שלהם ואחרים שלא מוצאים לה הסבר ספציפי. כמו כן, כל אדם החרד מטיפולי שיניים יחווה את החרדה בנקודות שונות בטיפול ובעוצמות משתנות. כך למשל, במקרים קיצוניים תסמיני החרדה מופיעים כבר עם הכניסה למרפאה. במקרים אחרים רק עם מתן זריקת ההרדמה וכד'.
איך אפשר להקל על מי שסובל מחרדה דנטלית?
מי שסובל מחרדה דנטלית עליו קודם כל למצוא רופא שמכיר את התופעה, מתנהל בסבלנות, עדין ומתחשב. קבלת טיפול מרופא שיניים שאינו מנוסה במטופלים עם חרדה דנטלית עשוי להעמיק את הטראומה. שנית, נראה שמטופלים חרדים מרגישים נוח יותר במרפאות חדישות, מודרניות וכאלו המתנהלות באווירה רגועה ומקצועית אך יחד עם זאת מעניקות יחס אישי ומתחשב. לבסוף, כנות ופתיחות מול רופא השיניים חשובה גם היא. כשהרופא יודע שעומד להגיע אליו מטופל עם חרדה דנטלית ואת הטריגרים העלולים לגרום לפרוץ החרדה הוא יוכל לנהל את הסיטואציה בצורה אופטימלית ובמקרים רבים, לאפשר למטופל לקבל את הטיפול שהוא זקוק לו.
מה עושים מטופלים שסובלים מרמות גבוהות של חרדה דנטלית? איך מקבלים טיפול?
במקרים מסוימים, הדרך הטובה ביותר להקל על מי שסובל מחרדה דנטלית היא להשכיח את הטיפול. כיום, ישנן מספר אופציות של סדציה בטיפולי שיניים המאפשרת למטופל לעבור טיפולי שיניים ברוגע, מבלי לזכור את מרבית או כל הטיפול כלל. האופציה הנפוצה ביותר היא שימוש בסדציה נשאפת (גז צחוק) שגורמת לרגיעה של הגוף, מעבר זמן מהיר ותחושת ריחוף. אפשרות שנייה היא סדציה לווריד (טשטוש) הגורמת למצב בין ערות לשינה. תחת סדציה לווריד המטופל לרוב לא יזכור את הטיפול כלל, ולמעשה ילך לישון ויתעורר כשהטיפול יסתיים. סדציה לווריד מתאימה לטיפולים שמשכם עד 4 שעות רצופות.
אפשרות שלישית ואחרונה היא טיפול שיניים תחת הרדמה כללית/מלאה. הטיפול יכול להתבצע בבית חולים או במרפאה המצוידת ומורשית לכך. בטיפולים מורכבים הדורשים זמן הרדמה ארוך ועבור מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית זו אופציה מקובלת בהחלט. למעשה, עבור מי שסובל מחרדה דנטלית חמורה, הרדמה כללית עשויה להיות הדרך היחידה בה הוא יוכל לקבל טיפול שיניים.