השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    הקוביות המוכרות ליישור שיניים מזוהות בעיקר עם ילדים ובני נוער, אבל האמת היא שהיום גם מבוגרים רבים מגיעים למרפאות האורתודונטיות כדי לטפל בבעיה שבעבר לא היה להם את הזמן או האמצעים לעסוק בה. החדשות הטובות הן שכיום התהליך נחשב יעיל יותר גם בגילאים מבוגרים, ואפילו ניתן להשתמש בטכניקות שיצניעו את אמצעי היישור. אז בואו נכיר קצת יותר לעומק את התהליך ואת כל המידע שחשוב להבין כדי להשיג את החיוך המושלם.

    מי יכול לבצע יישור שיניים?

    בתקופת הילדות והנעורים, הגוף שלנו משקיע מאמצים אדירים בבנייה ובהתפתחות. בתקופות אלו, גם הלסתות שלנו עדיין עוברות שינויים וגם מגיבות אליהם בצורה טובה יותר. זו הסיבה שעדיף לעשות את הטיפולים ליישור השיניים בגיל מוקדם ככל הניתן. עם זאת, כיום היכולות בתחום כאמור התפתחו מאוד, והטיפול יכול בהחלט להתאים גם לאנשים בכל שלב בחיים,  אפילו בגילאים מתקדמים מאוד.

    למי לא מומלץ לבצע יישור שיניים?

    ההחלטה על כך תלויה כמובן בהחלטת האורתודונט המומחה, אולם בדרך כלל לא ניתן יהיה לבצע את היישור למי שסובלים ממחלת חניכיים חמורה, אשר החלישה את השיניים ופגעה בעצמות התומכות בהן. במקרה כזה, יש לטפל קודם כל בבעיית החניכיים, ורק לאחר מכן לשקול ליישר את השיניים, בהתאם להחלטת הרופא המטפל.

    כיצד מתבצע תהליך יישור השיניים?

    גם ילדים, גם בני נוער ובעיקר מבוגרים חוששים מגורם אחד ומשמעותי בתהליך יישור השיניים, והוא המראה של חלל הפה עם הברזלים הידועים לשמצה. הברזלים אכן מהווים את הפתרון הזמין ביותר ומגיעים במחיר נגיש, אך כיום ישנם גם אביזרים אחרים שמאפשרים להצניע את אמצעי היישור. ניתן לדוגמה להתקין את הקוביות האורתודונטיות מאחורי השן, אם כי כך יהיה קשה יותר להחליף גומיות ולנקות אותן.

    אפשר גם להתקין קוביות שקופות, או בצבע לבן שיתמזג בצורה נעימה וטובה יותר עם הגוון הטבעי של השן. בנוסף, ניתן לבצע יישור שיניים באמצעות קשתיות שקופות מאקריל. את הקשתיות האלו כמעט ולא רואים כשמתסכלים עליכם וגם ניתן להסיר אותן לצורך ניקוי קל ומהיר. לכן הן גם נחשבות היגייניות יותר מאמצעים אחרים.

    כיצד מתקינים ומתחזקים את אמצעי יישור השיניים?

    בדרך כלל, לפני שמתחילים בתהליך יישור שיניים יש צורך בניקוי חלל הפה אצל שיננית מוסמכת. לאחר מכן תתבצע בדיקה של רופא שיניים כדי לבחון את מצב הפה ולאתר מפגעים שעלולים להכשיל את הטיפול, כמו דלקות חניכיים או עששת. בבדיקה הזאת ככל הנראה יתבצע גם צילום CT או רנטגן לבחינה מעמיקה יותר של הפה.

    בשלב השני, האורתודונט יכין תבנית גבס של מבנה הפה שלכם, כדי להתאים את אביזרי היישור שבהם ישתמש. לאחר מכן הוא יתקין את האביזרים האלו בפה בהליך פשוט שאינו דורש הרדמה ולא כרוך כמעט בכאבים.

    כמה זמן אורך יישור שיניים ולמה לצפות במהלכו?

    משך הטיפול ליישור שיניים הוא מאוד אישי ומשתנה מאדם לאדם, בהתאם למצב השיניים ולאופן שבו הן מגיבות לטיפול. עם זאת, הממוצע עומד על בין שנה וחצי לשנתיים. לאחר התקנת אמצעים ליישור שיניים אתם עלולים להרגיש לחץ על השיניים, רגישות וקשיים באכילה, אולם הם צפויים לחלוף לאחר מספר ימים, כאשר הגוף יתרגל לאביזרים הללו.

    לאורך הטיפול יהיה עליכם להקפיד לבקר אצל האורתודונט במועדים שייקבעו על ידו, כדי לחזק את הגומיות ולעקוב אחר קצב ההתקדמות. יש להקפיד להגיע למרפאה במועדים שנקבעו ולגלות רצינות ואחריות לאורך התהליך.

    איך אפשר להבטיח את הצלחת הטיפול?

    כל טיפול שיניים ובייחוד טיפול ארוך ומתמשך כמו יישור שיניים, דורש מחויבות רבה גם מצד המטופל. כדי שהתהליך יצליח, עליכם להימנע ממאכלים שעלולים לפגוע באיכות אמצעי היישור, כמו מזונות קשים מאוד, גרעינים שונים או מסטיקים.

    בנוסף, יש לבצע טיפולי שיננית אחת לכמה חודשים ולצחצח שיניים כפי שהצוות הרפואי הנחה אתכם. שימו לב לכל מצב שבו מתפתחת דלקת חניכיים, שגורמת לדימום בעת הצחצוח, כמו גם לנסיגת חניכיים. בכל מקרה כזה יש ליצור קשר מיד עם האורתודונט או עם רופא השיניים שלכם.

    לכל אחד מאתנו יש פגמים חיצוניים ופנימיים שהוא היה שמח לתקן בעצמו. חלק מהבעיות קל מאוד לתקן, בעוד שאחרות נחשבות קשות ומורכבות יותר לטיפול. יישור שיניים הוא תיקון שקל יותר לבצע בגיל ההתבגרות, כשהלסתות והשיניים עדיין מתעצבות, אולם כיום ניתן לבצע אותו בכל גיל.

    גם האמצעים שמשמשים ליישור השיניים והלסתות, ולאבחון מצב חלל הפה הולכים ומשתכללים ככל שחולף הזמן. לדוגמה, כדי להכין את אביזרי היישור ולהתאים אותם לחלל הפה של המטופל, רוב האורתודנטים השתמשו עד לא מזמן בחומר שמתקשה בתוך הפה ומקבל את המבנה של שלו. כיום ניתן להשתמש גם בסורק אינטרה-אוראלי מתקדם, שמייצר הדמיה דיגיטלית של חלל הפה ומאפשר לאבחן בצורה מדויקת יותר את הבעיה ממנה סובל המטופל, ולהתאים את האביזרים הטובים ביותר לטיפול בה.

    שיטות יישור שיניים מרכזיות במרפאת המומחים ברחובות

    בואו נכיר את כל השיטות המרכזיות ליישור השיניים, כדי שתהיו בטוחים שתבחרו באסטרטגיה המתאימה לכם ביותר:

    סמכים חיצוניים

     יישור שיניים בעזרת סמכים חיצוניים

     זהו למעשה מה שמכונה בפי רבים "גשר". מדובר בסט של סמכים שעשוי מפלדת אל חלד או מחומרים קרמיים אחרים. בעזרת גומיות שמחברות בין הסמכים האלו ניתן להפעיל לחץ על השיניים, שבסופו של דבר מזיז אותן ומשפיע על האופן שבו הן מסודרות.

    סמכים פנימיים

    יישור שיניים בעזרת סמכים פנימיים

     את הסמכים המוכרים ניתן להתקין גם בחלקה האחורי של השן. ההשפעה של אביזרי היישור האלו דומה לזו של הסמכים החיצוניים, אך קשה יותר לנקות אותם ולכן הם עלולים להיות פחות היגייניים. עם זאת, חשוב להבין כי אמצעי היישור האלו לא בולטים כמו הסמכים החיצוניים.

    פלטה שקופה

    יישור שיניים בעזרת פלטה שקופה

     זהו סט של קשתיות שקופות שנקרא Invisalign. הוא משמש ליישור שיניים ללא צורך בגשר. את הפלטה הזאת כמעט ולא רואים וניתן להסיר אותה בקלות כדי לאכול או כדי לנקות אותה ביסודיות.

    סמכים שקופים

     הטיפול הזה מבוצע ממש כמו הטיפול הסטנדרטי באמצעות הסמכים והגומיות, אך ההבדל העיקרי הוא בצבע של אביזרי היישור. כיום ניתן להשתמש בסמכים לבנים או שקופים – כאלו שישתלבו עם השיניים בצורה טבעית יותר, ויהיה קשה יותר להבחין בהם. הסמכים האלו מצופים בסיליקון או בחרסינה.

    רסן ליישור הלסת

     זהו מכשיר שנועד לתקן בעיות ביחסים בין הלסת העליונה לתחתונה, או במקרים שבהם השיניים צפופות או בולטות מדי. זהו חוט ברזל עבה ועמיד שמחובר ברצועה אל החלק האחורי של הצוואר. הוא נועד להפעיל לחץ על הלסת, שמשפיע על המיקום והצורה שלה. ברסן ניתן לטפל עד גיל 14 בערך, משום שזו התקופה שבה הלסתות עדיין מתעצבות.

    יישור שיניים בטכנולוגיית דמון (Demon)

     אלו סמכים שמפעילים לחץ על השיניים, ללא צורך בגומיות שמחברות בניהם. בצורה הזאת, השיניים מתיישרות בצורה חלקה ועדינה יותר, בלי שיופעל עליהן לחץ מסיבי. מערכת הסמכים הזאת מורכבת ממתכת או מפורצלן. סמכים מפורצלן יהיו פחות בולטים אך גם רגישים יותר לשברים בהשוואה לסמכים מתכתיים.

    ניתוחים אורתוגנטיים ליישור הלסת 

     במקרים בהם קיים יחס חריג בין הלסת העליונה לתחתונה, והטיפול נעשה בגיל שבו כבר לא ניתן להשתמש ברסן, ניתן לשנות את היחסים בין הלסתות באמצעות ניתוח ייעודי. הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה בבית חולים במסגרת שיתוף פעולה בין האורתודנט לבין מנתח פה ולסת. במהלך הניתוח שוברים באופן יזום עצמות בפה ומשנים את המבנה שלהן.

    מדובר בתהליך אגרסיבי, אך שביעות הרצון ממנו גבוהה הודות ליכולת שלו לשנות לגמרי את הפנים ולתקן פגמים שתמיד הפריעו למטופל.

     ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    המרפאה ברחובות מורכבת מרופאים ומומחים בשלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.

    מאמרים נוספים בנושאים כלליים ויישור שיניים

    ד"ר חגי חזן
    ד"ר חגי מולינה חזן

    מומחה ליישור שיניים ולסתות