השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

X



    שתלים דנטליים

    לרפואת השיניים מספר פתרונו למי שאיבד שן אחת או יותר כאשר הפתרון המועדף והמרכזי הוא השתלת שיניים. שתלים דנטליים הם מבנים קטנים העשויים מתכת שמטרתם להחליף את שורשיה של שן שנעקרה. על גבי השתל מורכב מבנה שיקומי בצורת שן טבעית. בדרך זו אפשר לא רק להחליף שן בודדת אלא מספר שיניים ואפילו את כל השיניים תוך שימוש בטכניקות מתקדמות. השתלת שיניים היא פתרון מצוין לכל מי שסובל מחוסר של שן אחת או יותר – פונקציונאלית ואסתטית.

    למה פותחו שתלים דנטליים? מה גורם לצורך בשתלים?

    הצורך בשתלים דנטלים נובע מכך שלעיתים, אין מנוס אלא לעקור שיניים. השיניים שלנו אמנם מאוד עמידות וחזקות אך אין זה אומר שהן לא יכולות להיפגע. הגורם מס' 1 לפגיעה בשיניים היא כמובן עששת. עששת היא למעשה זיהום חיידקי שמקורו בחיידקים שחיים בחלל הפה. כאשר לא מקפידים על היגיינה דנטלית נאותה ו"מדלגים" על טיפולי שיננית, החיידקים יכולים להתרבות ללא בקרה ולפגוע בשיניים. תחילה החיידקים פוגעים בשכבת האמייל החיצונית ולאחר מכן הם חודרים לעומק המוך, החלק הרך בפנים השן. במקרים חמורים העששת גורמת לזיהום בשורשי השיניים ועד למצב שבו לא ניתן להציל את השן ואין לרופא ברירה אלא לעקור אותה. סיבות נוספות לאובדן שן הן מחלת חניכיים חמורה שגורמת להיחלשות האחיזה של השן בעצם הלסת, שינויים הורמונליים (למשל נשים שמאבדות שן בהריון), מחלות סיסטמיות, עישון קבוע וכמובן חבלה חזקה מספיק כדי לשחרר שן ממקומה.

    למה דווקא שתלים דנטליים?

    באופן עקרוני, בכל מצב של אובדן שן הרופא ימליץ להחליף אותה בשתל דנטלי. הסיבה לכך היא שהתוצאות של שתלים דנטליים על פני אפשרויות אחרות (פרטים על אלטרנטיבות לשתלים בהמשך) טובות יותר, אסתטיות יותר ופונקציונאליות יותר. ראשית, שתלים מאפשרים לעיסה נוחה, כולל מזונות קשים. שנית, שתלים מתוכננים כך שיאפשרו עומסי לעיסה תקינים בעצמות הלסת גם במצב של שתלים מרובים (למשל בשיטת All-On-4 ). שלישית, שתלים דנטליים מונעים נדידת שיניים אל עבר האזור בו חסרה שן ושקיעת עצמות הלסת ויצירת מראה מזדקן ונטול נפח בפנים. בנוסף, שתלים מאוד נוחים לשימוש, הם מותקנים פעם אחת ומתפקדים בדיוק כמו שיניים טבעיות, אין תחזוקה מיוחדת ולא נדרשת מודעות ספציפית אליהם (שלא כמו למשל שיניים תותבות). לבסוף, בצד האסתטי של הדברים אין תחליף לשתלים. הם נראים מצוין גם בשיניים קדמיות, למעשה קשה מאוד להבחין בין שתל איכותי שנעשה על ידי רופא מקצועי לבין שן טבעית.

    איזה סוגי שתלים נמצאים בשימוש ומה ההבדלים ביניהם?

    שתלים בורגיים

    השתל הקלאסי והוותיק ביותר הוא השתל הבורגי, הוא מכונה כל מכיוון שצורתו היא כשל בורג. שתלים אלו עשויים לרוב מטיטניום, מתכת חזקה ועמידה ביותר שמשמשת ברפואה בשל תכונות אלו (למשל קיבוע עצמות נעשה על ידי לוחיות טיטניום). בשנים האחרונות אנו רואים גם שתלים העשויים חומרים אחרים כמו זירקוניה למשל. ישנו מגוון מאוד גדול של שתלים בורגיים המיוצרים בכל העולם כולל בישראל. הם נבדלים ביניהם לפי מידותיהם – אורך ורוחב וכן על פי האנטומיה הספציפית שלהם. ישנם שתלים בורגיים עם "פטנט" ושתלים קלאסיים יותר. רופא השיניים יבחר את השתל הנכון ביותר לכל מטופל באופן אישי על פי הנתונים הפיזיולוגיים שלו ועל פי ניסיונו של הרופא תוך התחשבות בתקציבו של המטופל.

    שתלים קצרים

    מכונים גם שתלי בייקון על שם החברה שהחלה לייצר אותם לראשונה. שתלים אלו אכן קצרים יותר משתל סטנדרטי ומשמשים בעיקר עבור מטופלים להם עצם לסת דקה במיוחד שלא מאפשרת החדרה של שתל רגיל. החשש הוא ששתל רגיל יחדור את עצם הלסת ולא רק לא יצליח להתאחות בתוכה, אלא גם יפריע לאיברים סמוכים. החשש גדול במיוחד בשיניים אחוריות עליונות הנמצאות מתחת לחלל הסינוס. שתלים אלו מאפשרים לבצע השתלת שיניים ללא צורך בהליך מקדים של הרמת סינוס.

    שתלי דיסק

    שתלים אלו כשמם הם, במקום צורת בורג צורתם היא כשל דיסק שטוח. שתלים אלו משמשים בעיקר בשיטת All-On-4 . בשיטה זו ניתן לשחזר קשת שיניים שלמה על גבי 4 עד 6 שתלים בלבד. מי שסובל מחוסר שיניים קיצוני יכול להיעזר בשיטה זו ולקבל קשת שיניים שלמה תוך למעשה, יום אחד בלבד ועם 4-6 שתלים בלבד. מדובר על הליך מורכב לרופאי השיניים המבצעים אותו והוא דורש מיומנות מיוחדת והכשרה. הוא מתאפשר בחלקו, תודות לסוגי שתלים כמו שתלי הדיסק.

    שתלים זיגומטיים

    עבור מטופלים להם חוסר עצם, כלומר עצם לסת דקה או לא איכותית מספיק ישנו פתרון בדמת שתלים זיגומטיים. שלא כמו שתלים סטנדרטיים המחוברים לעצם הלסת, השתלים הללו מתחברים לעצמות הגולגולת ולמעשה עוקפים את הלסת לחלוטין. השתלים עשויים טיטניום ואכם נע בין 4 ל-7 ס"מ. השתלת שיניים עם שתלים זיגומטיים אפשרית כמובן רק לשחזור שיניים בלסת העליונה (מתחת לעצם הלסת התחתונה אין עוד עצמות), היא נעשית בחדר ניצוח בבית חולים תחת הרדמה מלאה.

    שתלים חובקים

    השתלים החובקים פותחו בשנות ה-60 של המאה הקודמת, אך איכותם הייתה ירודה יחסית והם יצאו משימוש לאחר פיתוחם של שתלים בורגיים. בשנים האחרונות, ישנה חזרה של שתלים אלו שמיוצרים בחריטה ממוחשבת ובהאמה אישית גבוהה מאוד לכל מטופל בשל כך. הם עשויים טיטניום ומתאימים גם למצבים של חוסר עצם קיצוני. ההבדל בינם לבין שתלים בורגיים משמעותי – שתל חובק לא מוברג לתוך הלסת אלא חובק אותה ומוחזק במקומו על ידי ברגים קטנים. ניתן להתקין אותם גם על לסת דקה וגם למטופלים שלא יכולים לעבור עיבוי.

    ממה עשוי שתל דנטלי?

    שתלים מודרניים עשויים טיטניום, מתכת המשמשת ברפואה בשל תכונותיה ההופכות אותה למצוינת לשימוש בגוף האדם:

    • טיטניום חזקה ועמידה מאוד, קשה לשבור אותה והיא אינה פריכה.
    • עמידות גבוהה מאוד לשינויי טמפרטורה וללחץ.
    • לטיטניום תאימות ביולוגית גבוהה בגוף האדם, היא נוטה להשתלב טוב עם רקמות הגוף.
    • אינה מחלידה ואינה מגיבה בגוף האדם כלל.

    בנוסף, ישנן עדויות לכך שטיטניום, יותר ממתכות אחרות מתאימה לשתלים דנטליים בשל האופן בו הגוף משלב אותה והופך אותה לחלק מהאזור אליו היא הוחדרה. כך גם בשתלים דנטליים, השתל הופך לממש חלק מעצם הלסת.

    בשנים אחרונות אלו רואים גם חומרים אחרים שנכנסים לשימוש בתעשיית השתלים כאשר הבולט ביותר הוא הזירקוניה. מדובר על חומר קרמי דמוי יהלום, חזק ביותר ובעל תאימות גבוהה בגוף האדם. שתלים אלו נכנסו לשימוש נרחב רק בשנות ה-2000 כך שקשה לומר שיש עדויות רבות לגבי השרידות שלהם לאורך שנים אם כי לפי נתונים של השנים האחרונות מדובר על חומר מבטיח מאוד עם תוצאות מצוינות.

    איך לזהות שתל איכותי?

    בארץ משתמשים בשתלים דנטליים ממספר רב של יצרניות הן מקומיות והן אירופאיות ואמריקאיות. כל השתלים כמובן עומדים בתקנות מחמירות ורגולציה רלוונטית. איכות השתל לאו דווקא תקבע על פי מדינת המוצא שלו אלא יותר לפי אחוזי ההצלחה של השתל במטופלים והשרידות שלו לאורך שנים. כל יצרנית שתלים איכותית תספק את האינפורמציה הזאת לגבי השתלים שלה. ישנם שתלים שהעמידות שלהם הוכחה לאורך שנים והיצרניות שלהם יציגו את המידע הזה בגאווה.

    האם כל השתלים מתאימים לכל סוג של השתלה?

    יש יותר מדרך אחת לבצע השתלת שיניים, למעשה יש לא מעט דרכים לגשת להליך. עם זאת, ניתן לחלק אותו בגדול לשניים – השתלת שיניים בשיטה הקלאסית והשתלה ביום אחד. ההבדל הוא בזמן בין החדרת השתל לבין בניית המבנה השיקומי על גבי השתל. השתל למעשה נמצא עמוק בתוך עצם הלסת, החלק שאנו רואים הוא המבנה השיקומי שמחליף את השן עצמה והוא בצורת ובצבע שן טבעית.  בהשתלה קלאסית נהוג להמתין בין 3 ל-9 חודשים לאיחוי של השתל בעצם הלסת ורק לאחר וידוא הצלחה בונים את המבנה השיקומי וניתן למעשה ללעוס על גבי השן בנוחות. בשיטה השנייה המכונה העמסה מידית, המבנה השיקומי ניבנה מיד לאחר ההשתלה. שיטות נוספות כוללות השלה והרמת סינוס מבעד לשתל, השתלה בשתלים זיגומטיים, All-on-4/6 ועוד.

    לכל סוג של השתלה יש שתלים המתאימים לה יותר, כאלו שלא מתאמים כלל וכאלו שמתאימים פחות. במידה רבה הבחירה תלויה הן בסוג ההשתלה והן ברופא השיניים. רופאי שיניים לרוב עובדים עם סוגים מסוימים של שתלים להם ניסיון איתם והם מתאימים ביותר לשיטה הנבחרת.

    איך בוחרים שתל דנטלי?

    כפי שראינו, הבחירה בסוג השתל תלויה במידה רבה מאוד בסוג ההשתלה וברופא. אך בנוסף לכך, ישנו כמובן שיקול של מחיר השתל אותו הרופא לוקח בחשבון. רופא השיניים יציג למטופל מספר אפשרויות בהתאם לסוג ההליך שנקבע ולאנטומיה הספציפית שלו  ויחד, תוך לקיחת שיקולי תקציב בחשבון יבחר השתל לשימוש.

    מה אורך החיים של שתלים דנטליים?

    התשובה לשאלה זו מורכבת במקצת ותלויה מאוד לא רק באיכות השתל אלא גם בריאותו של המטופל, הרגלי היגיינה דנטלית וגנטיקה. שתלים איכותיים מחזיקים מעמד 10 שנים ויותר, למעשה, ישנם מטופלים עם שתלים בני 20 שנה ויותר.

    איך שומרים על שתלים דנטליים?

    התשובה הקצרה לכך היא בדיוק כמו ששומרים על השיניים הטבעיות. שתל דנטלי למעשה מחליף שן טבעית לכל דבר ועניין, הוא לא זקוק לטיפול מיוחד למעט הקפדה על היגיינה דנטלית, הימנעות מסוכרים ופחמימות ככל הניתן, שמירה על בריאות כללית איתנה והימנעות מעישון מוצרי טבק. כמובן שמי שעבר השתלות שיניים חשוב שיגיע לטיפולי שיננית קבועים ובדיקות סדירות במרפאת השיניים, אפילו יותר ממי שלא נזקק לטיפולי שיניים משקמים.

    האם יש אלטרנטיבות לשתלים דנטליים?

    עקירת שן היא האופציה אחרונה של רופא השיניים, המטרה היא תמיד לנסות להציל שן טבעית בכל אמצעי אפשרי. עם זאת כאשר אין ברירה והרופא נאלץ להסיר שן חולה ההמלצה הגורפת היא – אם אפשר לעבור השתלת שיניים במקום השן הטבעית יש להעדיף זאת. אך למרות זאת, ישנם מטופלים שבוחרים שלא לבור השתלת שיניים אלא למצוא פתרונות אחרים. כמו כן, ישנם מטופלים במוגדרים כבעלי סיכון לכישלון השתלה מסיבות שונות, רובן בריאותיות מערכתיות (למשל סוכרת פעילה או אוסטיאופורוזיס) להם לא מומלץ כלל לעבור השתלת שיניים. אם מדובר על שן בודדת או מספר שיניים סמוכות, האופציה של גשר דנטלי קיימת ונחשבת למצוינת. אופציה נוספת היא שיניים תותבות. למרבה המזל, התחום של שיניים תותבות עבור כברת דרך בשנים האחרונות והן נוחות מתמיד לשימוש.

    למרות כל האמור לעיל, חשוב מאוד לזכור שרפואת השיניים המודרנית מתפתחת כל הזמן ופתרונות חדשים מגיעים לשימוש כל העת. עבור מי שבעבר נתקל בבעיות בהשתלות שיניים, מי שמוגדר כמחוסר עצם או מי שהפרוטה לא הייתה מצויה בכיסו כדאי שיבדוק שוב מול רופא השיניים מה ניתן לעשות. במרפאת שיניים מודרנית, מקצועית ועם רופאים מנוסים ישנו מגוון רחב של פתרונות לשחזור שיניים.

     תשובות לשאלות נפוצות:

    כמה עולה שתל דנטלי?

    המחיר הכולל של השתלת שיניים כולל לא רק את מחיר השתל עצמו אלא גם טיפולים מקדימים ומשלימים (למשל עיבוי עצם או הרמת סינוס), שכרו של הרופא והמרפאה ועוד. עם זאת, חלק נכבד מהעלות הוא מחיר השתל הדנטלי עצמו. מכיוון שמדובר על התקן דנטלי מתוחכם ביותר המיוצר על פי תקנים מחמירים ומחומרים איכותיים עלותו של השתל נעה בין כ-2500 ₪ לכ-5000 ₪.

    האם שתלים דנטליים רגישים לגורמים חיצוניים כמו השיניים הטבעיות שלנו?

    אכן כן, כל הגורמים המשפיעים על השיניים הטבעיות משפיעים גם על שתלים דנטליים. הגורם מס' 1 לבעיות בשתלים הוא עששת. לכן, הקפדה על היגיינה דנטלית חשובה מאוד גם לאחר ביצוע השתלת שיניים. כמו כן, חשוב ביותר להימנע מעישון מוצרי טבק, גורם ידוע לבעיות דנטליות באופן כללי. בנוסף, במידה וישנה בעיה מערכתית היא עשויה להשפיע על השתל בדיוק כמו על שן טבעית.

    האם שתלים אירופאיים איכותיים יותר משתלים אחרים?

    התקן האירופאי לייצור שתלים דנטליים נחשב למחמיר ביותר, אך אין זה אומר ששתלים המיוצרים במקומות אחרים בעולם איכותיים פחות. כך למשל ישנן יצרניות שתלים ישראליות שעומדות בכל התנאים של התקן האירופאי בפועל אך לא ניגשו לקבלת תקינה רשמית בשל העלות הגבוהה של התהליך (שמייקר את עלותם של השתלים לצרכן בסופו של דבר). דבר זה קורה בלא מעט תעשיות ישראליות ולא רק בייצור שתלים. לכן, אין כל מניעה להשתמש בשתלים המיוצרים על ידי חברות אמריקאיות וישראליות להן בקרה קפדנית בתהליכי הייצור, יכולות פיתוח מרשימות ומוניטין יציב.

    שתלים דנטלים

    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים
    ד"ר גיא לוי מרפאת מומחים ורופאים לרפואת שיניים

    מרפאת המומחים והרופאים מורכבת מרופאים מומחים משלושה תחומיים מרכזיים ברפואת השיניים: טיפולי שורש, יישור שיניים ומומחי חניכיים מהמובילים בארץ.